Creşterea dolarului umflă profitul Petrom

0
Publicat:
Ultima actualizare:

OMV Petrom, cea mai mare companie din România, a înregistrat în primul semestru al anului un profit net de 461,7 milioane de euro, în creştere cu 16% faţă de perioada similară din 2011, în timp ce vânzările au ajuns la 2,78 miliarde de euro, în creştere cu 19%.

Avansul s-a înregistrat datorită preţului marginal mai mare la ţiţei şi a cursului de schimb valutar favorabil, a explicat Mariana Gheorghe, directorul general al OMV Petrom. Dolarul s-a scumpit cu aproape 6,5% în raport cu leul, iar aprecierea monedei americane a continuat şi în iulie.

Contribuţia Petrom la profitul înainte de dobânzi şi taxe (EBIT) al OMV a crescut cu 7% în prima jumătate a anului, la 616 milioane de euro, în principal datorită preţului mai ridicat al petrolului. În primele şase luni, Petrom a investit 530 de milioane de euro, cu 39% mai mult decât în prima jumătate a anului trecut. Bugetul de investiţii al OMV Petrom pentru acest an însumează 5,2 miliarde lei.

Investiţii majore pentru a reduce importurile

Mariana Gheorghe a declarat că România are nevoie de investiţii anuale de trei-patru miliarde de euro pentru a-şi reduce dependenţa de importurile de energie, estimate să acopere în 2030 aproape jumătate din consum.

„Importurile de energie ale României vor creşte în viitor. România are o poziţie relativ bună în ce priveşte independenţa energetică, iar istoric dependenţa de importuri a fost relativ scăzută. Dar această poziţie din păcate nu se va putea menţine, dependenţa va ajunge în 2030 până la 46%", a afirmat Gheorghe. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite