Creşterea taxelor vamale, balon de oxigen pentru crescătorii de păsări
0Producătorii români mai au şase luni la dispoziţie pentru a-şi repopula fermele şi a-şi rentabiliza producţia de pui pe 2006. Gura de oxigen le-a venit din partea guvernului, care a hotărât
Producătorii români mai au şase luni la dispoziţie pentru a-şi repopula fermele şi a-şi rentabiliza producţia de pui pe 2006. Gura de oxigen le-a venit din partea guvernului, care a hotărât să crească taxele vamale la 75% pentru importurile de pulpe. Vor folosi producătorii această oportunitate?
Fermele încep să se repopuleze normal
"După o scădere a populaţiei de pui cu 4,5 milioane în ultima perioadă, fermele încep să se repopuleze normal", susţine Ilie Van, preşedintele Patronatului crescătorilor de păsări din România. El este convins că situaţia va fi din ce în ce mai bună, chiar dacă cele şase luni vor trece repede. "Vor intra puternic în piaţă şi micii producători, pe care îi încurajăm să crească pui. Aceştia au nevoie doar de 45 de zile pentru a ajunge la 2 kilograme, a fi băgaţi în pungă şi a fi comercializaţi. Ce-ar fi să ne speriem toţi de importuri şi de aviară? Am ajunge să aşteptăm vapoarele cu pui din Brazilia şi America pentru a pune carne pe masă", mai declară şeful patronatului. Alţi producători sunt însă mult mai pesimişti şi consideră că cele şase luni nu sunt suficiente pentru relansarea producţiei. "Importatorii au acumulat sume fabuloase aducând în ţară rebuturi de pe piaţa SUA, unde nu se mănâncă decât pieptul şi aripile. Aceştia au stocuri pentru încă două-trei luni, pe care le vor arunca în piaţă. Astfel, efectul creşterii taxelor vamale nu îl vor resimţi", susţine un mare producător de carne de pasăre, care a insistat să-şi păstreze anonimatul, argumentând că "orice declaraţie se întoarce imediat împotriva noastră".
Micii producători, sub mărci consacrate
Micii producători de carne de pui sunt stimulaţi să investească în acest gen de afacere. Ei vor primi sprijin din partea producătorilor mari, care le vor acorda franciza şi marca proprie. "Micii producători trebuie susţinuţi să-şi continue afacerile în fermele de păsări. I-am sfătuit să se lipească de o firmă mare, sub franciza căreia să-şi vândă marfa. Planurile noastre vizează o creştere a producţiei cărnii de pui de la 282.000 tone în 2005 la 538.000 în 2012", susţine Ilie Van. Se pare că şi investiţiile vor continua. Este exemplul firmei Transavia, care îşi va finaliza o investiţie de 3 milioane de dolari într-un nou complex. "Acesta va fi localizat lângă Gligoreşti-Cluj şi ne vom suplimenta carnea de pui cu 8.000 tone/an", susţine Ioan Popa, preşedintele Transavia. Investiţiile vor fi făcute chiar şi de acei producători care în prezent susţin că nu mai sunt interesaţi să-şi dezvolte capacităţile.
Afacere în ferme de pui
* Fermă mică: un adăpost de 1.000-2.000 mp
* Populare cu pui de rasă
* Furaje specializate
* Sistem de adăpare, hrănire şi ventilare
* Total investiţie: 130.000 euro
Piaţa cărnii de pui
* 282.000 t, producţia internă
* 160.000 t import, 92% din SUA
* 370.000 t, putere de absorbţie a pieţei
* 400.000 t, previziuni pentru 2012