Creşterea salariilor întunecă proiecţiile de inflaţie ale BNR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câştigul de productivitate din ultimii ani nu trebuie să se "risipească" în venituri, altfel riscăm o depreciere de durată a leului. Previziunile oficiale referitoare la evoluţia

Câştigul de productivitate din ultimii ani nu trebuie să se "risipească" în venituri, altfel riscăm o depreciere de durată a leului.

Previziunile oficiale referitoare la evoluţia preţurilor în viitorul apropiat s-au înrăutăţit atât de mult, încât până şi Banca Naţională şi-a revizuit proiecţia de inflaţie pe 2008, de la 4,3% la 5,9%. Mai mult, BNR se aşteaptă ca media tuturor scumpirilor - inflaţia - să depăşească, în prima jumătate a acestui an, pragul de 8%. Principala ameninţare pentru inflaţie ar fi, în opinia guvernatorului Mugur Isărescu, creşterea salariilor peste nivelul productivităţii muncii.

"Anticipaţiile inflaţioniste s-au înrăutăţit. Vrem să reancorăm aceste anticipaţii, să readucem încrederea, dar nu trebuie creată nici iluzia că inflaţia poate fi adusă uşor pe o traiectorie descendentă. Nu avem o baghetă magică", a declarat, ieri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în discursul de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflaţiei.


Productivitatea, direct proporţională cu aprecierea leului


Între factorii care ar putea împiedica reintrarea pe o traiectorie descendentă a inflaţiei, "primul este reprezentat de majorările salariale peste dinamica productivităţii muncii", a precizat Isărescu. Al doilea risc ţine de "execuţia bugetară mai laxă, specifică unei perioade electorale".


Alte riscuri sunt date de "nerealizarea previziunilor referitoare la dinamica veniturilor bugetare şi efectuarea unor cheltuieli bugetare neprogramate sau redirecţionarea unor sume destinate investiţiilor către cheltuieli curente", a explicat Isărescu.

El a reamintit şi "posibilitatea unor noi scumpiri ale petrolului". Mugur Isărescu avertizează că majorările salariale peste sporul de productivitate pot deprecia leul. "Cine cere majorarea nechibzuită a salariilor, peste sporul de productivitate a muncii, trebuie să se aştepte la o depreciere de durată a leului, care va scumpi produsele importate pe piaţa românească.


Ţara e pusă în faţa unei opţiuni. Poate că unii doresc să crească salariile nominale în lei, şi atunci ei trebuie să se aştepte că, odată ce solicită acest lucru, creează premisele unei deprecieri de durată a leului. Vor creşte preţurile produselor de import şi se ridică problema dacă ne putem permite acest lucru", a mai spus Isărescu.


El a explicat că productivitatea muncii a crescut în mod constant cu două cifre începând din 2000 şi, până în 2004, a depăşit ca ritm majorările salariale, ceea ce a dus la sporuri de productivitate care au susţinut mai apoi aprecierea leului.


"Este adevărat că, dacă luăm anul 2000 ca an de bază, productivitatea muncii a crescut mai rapid până în prezent decât creşterile salariale", a spus Isărescu, admiţând astfel că argumentul adus de sindicate - productivitatea a crescut - este real.

Totuşi, sporul de productivitate "s-a format în timp, iar în ultimii doi ani tinde să erodeze şi, mai mult, să se inverseze. Cu alte cuvinte, bazele aprecierii leului încep să dispară".
Salariul mediu net pe economie a crescut cu 15,2% în intervalul decembrie 2006 - decembrie 2007, până la 1.266 de lei (359 de euro), în timp ce productivitatea muncii - calculată doar pentru sectorul industrial - a avansat într-un ritm mai temperat, de 10,3% în primele 10 luni ale anului trecut.


Marea speranţă: un an agricol normal


Între factorii care ar ajuta la dezinflaţie au fost enumeraţi realizarea unei producţii agricole bune şi respectarea cât mai apropiată a angajamentelor guvernului referitoare la creşterile salariale corelate cu avansul productivităţii muncii, reducerea deficitului bugetar şi îmbunătăţirea structurii cheltuielilor bugetare.


Isărescu a explicat că înţelege prin an agricol "normal" unul "nici foarte bun, nici foarte prost", în condiţiile în care seceta a afectat sever producţia agricolă din 2007.


Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite