Creşterea salariilor nu a depăşit productivitatea muncii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statisticienii contrazic discursurile oficialilor, potrivit cărora inflaţia ar fi pusă în pericol din cauză că eficienţa muncitorilor e mai mică decât câştigurile. Conducerea

Statisticienii contrazic discursurile oficialilor, potrivit cărora inflaţia ar fi pusă în pericol din cauză că eficienţa muncitorilor e mai mică decât câştigurile.

Conducerea Institutului Naţional de Statistică a prezentat, ieri, evoluţia unor indicatori din care reiese în mod evident faptul că, în ultimii cinci ani, productivitatea muncii a avut un ritm de creştere superior câştigurilor salariale. Ceea ce desfiinţează avertismentele alarmiste ale reprezentanţilor altor instituţii, care susţin că salariile nu ar mai trebui să crească deoarece dinamica acestora ar fi superioară eficienţei angajaţilor.

Într-adevăr, datele referitoare strict la anul 2007, faţă de 2006, arată o creştere a salariilor (+22,7%) superioară celei înregistrate de productivitate (+17,8%), însă comparaţiile pe termen lung - având ca bază anul 2002 - arată viceversa.


Astfel că, faţă de anul 2002, în anul 2007, productivitatea a crescut cu peste 175%, în timp ce avansul câştigurilor salariale a fost de numai 167,2%. Această din urmă evoluţie (vezi şi graficul alăturat) a fost prezentată, ieri, de Institutul Naţional de Statistică (INS), venind în contrast evident cu "alarmele" lansate până nu demult de liderii altor instituţii financiare, inclusiv BNR.


Pe cine să creadă sindicatele?


Conducerea INS a mai precizat că productivitatea muncii este calculată ca raport între produsul intern brut realizat de România într-un an şi numărul de persoane ocupate din acelaşi an. Rezultă, astfel, un indicator care se referă la întreaga economie, nu doar la industrie. Acest indicator - productivitatea muncii pe economie - a fost raportat la câştigul mediu brut, iar evoluţiile celor doi indici arată că, în ultimii cinci ani, creşterea salariilor a fost depăşită de productivitate, şi nu invers.


De câte ori se pune pe tapet necesitatea creşterii veniturilor salariale, oficialităţile invocă <> pe care astfel de măsuri îl presupun pentru inflaţie, cursul de schimb şi alţi indicatori macroeconomici. Pe scurt, <> ; şi, cu acest argument, autorităţile resping mai mult sau mai puţin voalat solicitările de mărire a lefurilor.

De regulă, oficialii amintesc de indicele productivităţii în industrie, a cărui evoluţie este raportată lunar. De cealaltă parte, sindicatele au invocat permanent metoda de calcul a INS prezentată mai sus, arătând că adevărata productivitate este cea per total economie, nu cea din industrie, iar eficienţa astfel calculată creşte într-un ritm sănătos, mai accelerat decât salariile.


Deocamdată, după cum a declarat ieri preşedintele INS, Vergiliu Voineagu, <

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite