Creşterea pieţei creditelor pentru locuinţe se va accelera

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cererea din ce în ce mai mare pentru credite locative (împrumuturi destinate renovării sau achiziţionării unei locuinţe) determină băncile să vină în întâmpinarea clienţilor cu oferte

Cererea din ce în ce mai mare pentru credite locative (împrumuturi destinate renovării sau achiziţionării unei locuinţe) determină băncile să vină în întâmpinarea clienţilor cu oferte variate pe acest segment. Nivelul scăzut de astfel de împrumuturi acordate până acum populaţiei, de circa 1,5% din PIB, îi determină pe analişti să estimeze că piaţa are un potenţial foarte ridicat în continuare.
"În România, 77% din totalul creditelor acordate populaţiei sunt pentru nevoi personale, restul, pentru îmbunătăţirea domeniului locativ. În restul ţărilor, situaţia este exact invers", a declarat ieri Ionuţ Costea, preşedintele Raiffeisen-Banca pentru Locuinţe. Astfel, în Slovacia, ponderea împrumuturilor pentru domeniul locativ în PIB este de 6,1%, în Cehia, de 7,6%, iar în Italia, de 14,5%.
În state cu pieţe mature, precum Germania sau Danemarca, volumul împrumuturilor imobiliare şi ipotecare raportat la PIB se situează la nivelul de 52,4, respectiv 89,7%. Atente la mişcările din piaţă, băncile au identificat oportunitatea de business şi au lansat şi în România divizii care se adresează special acestui segment. Astfel, pe piaţa locală au apărut bănci de nişă, precum Raiffeisen-Banca pentru Locuinţe (RBL) sau HVB-Banca pentru Locuinţe, a căror ofertă de credit locativ se adresează în principal populaţiei cu venituri mici şi mijlocii.
RBL a acordat, acum câteva săptămâni, primul credit locativ şi a primit peste 100 de cereri pentru contractarea unor astfel de împrumuturi, a declarat vicepreşedintele RBL, Wolfgang Melzer.
"Până acum, contractale încheiate de clienţii RBL presupuneau existenţa unei perioade de economisire de cel puţin 18 luni. A venit timpul să acordăm şi împrumuturi", a adăugat Melzer. Acesta a mai spus că, din totalul cererilor, circa 75% au ca destinaţie realizarea de lucrări de modernizare a locuinţelor. RBL are circa 100.000 de clienţi, valoarea totală a contractelor ridicându-se la 500 milioane de euro de la lansarea pe piaţă. Clienţii instituţiei financiare economisiseră, la finele primului trimestru, aproape 41 milioane de euro.

Economisirea este obligatorie
Pentru a beneficia de un credit, clientul este obligat să realizeze depuneri pe o perioadă de minimum 18 luni, după care poate primi un împrumut reprezentând dublul sumei economisite. În această etapă, statul oferă o primă de 15% din suma economisită în anul calendaristic precedent, dar nu mai mult de echivalentul în lei a 150 de euro. Dobânda pentru sumele economisite se ridică la 3% pe an, în lei, iar pentru creditul locativ acordat de către bancă solicită o rată fixă dobânzii de 6%. RBL a lansat şi împrumutul intermediar, pentru clienţii care au în cont un sold minim de 50% din valoarea contractului, dar nu au economisit timp de minim 18 luni. Pentru a beneficia de un credit intermediar în lei, clientul trebuie să economisească pe o perioadă de trei luni şi să aibă un sold de cel puţin 50% din valoarea contractului. Rata dobânzii este de 7,5% pe an, fixă

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite