Cresterea taxelor vamale la importul de carne de porc din Ungaria incinge spiritele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul ungar de Externe protesteaza, sustinand ca producatorii romani nu erau afectati de aceste importuri

Ungaria protesteaza impotriva deciziei tarii noastre de a majora, incepand de saptamana trecuta, taxele vamale la importul de carne de porc si porci vii proveniti din statul vecin la 45% si respectiv 35%. "Guvernul ungar regreta ca Bucurestiul nu a luat in considerare propunerea ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Regionale, Imre Nemeth, de a clarifica situatia. Pozitia romaneasca este cu atat mai regretabila cu cat datele ungare nu arata nici o crestere rapida a livrarilor, nici ca produsele importate din Ungaria i-ar afecta pe producatorii romani", se mentioneaza intr-un comunicat al Ministerului ungar de Externe, preluat de agentia de presa MTI si citat de Rompres. Aceeasi sursa precizeaza ca "Tarifele protectioniste, introduse de Romania la exportul de porci vii pentru taiere si porci taiati din Ungaria, restrictioneaza livrarile". Decizia a fost luata dupa ce Ungaria, grabita sa-si valorifice stocurile de carne de porc inaintea integrarii in UE, a majorat substantial, la finele lunii ianuarie a.c., subventiile la carne de porc, in prezent acordand o subventie de circa 525 euro/tona la exportul de carne de porc carcasa si circa 244 euro/tona la exportul de porci vii. Oficialii Ministerului roman al Agriculturii spun ca din datele statistice de import se constata ca, de la introducerea acestei masuri, livrarile pe piata romaneasca de carne de porc si porci vii originare din Ungaria "au crescut semnificativ". In ianuarie s-au importat din Ungaria 129 tone carne de porc si 540 tone porci vii, in timp ce in intervalul 1 februarie - 17 martie importul de carcasa de porc a fost de 1993 tone, iar la porci vii de 1.120 tone. "Cantitatile importate au crescut de la saptamana la saptamana, de la 117 tone, in perioada 5-11 februarie, la 495 tone in perioada 4-10 martie, la carcasa proaspata sau refrigerata si, respectiv, de la 71 tone la 194 tone, la porci vii", a declarat Petre Daea, secretar de stat in Ministerul Agriculturii. Pretul mediu al carnii de porc intrata din Ungaria a fost de circa 48.000 lei/kg la carcasa, iar la porcii vii - 36.200 lei/kg, in timp ce preturile de productie in Romania sunt de 56.000 lei/kg carcasa si 46.000 lei/kg pentru porcii vii. Importul de carne de porc din Ungaria si Polonia detine in prezent o pondere de 48% din importul total de carne de porc, iar importul de porci vii din Ungaria reprezinta 79,3% din total. "Aceasta masura, ca si cea similara instituita la importul de carcasa de porc din Polonia, sortiment, de asemenea, subventionat la export, vine in sprijinul producatorilor de carne de porc din Romania si vizeaza eliminarea disfunctionalitatilor inregistrate pe piata produselor respective", a precizat Petre Daea, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite