Creşterea dobânzilor ameninţă băncile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O percepţie similară asupra riscurilor ce pândesc sistemul bancar se regăseşte şi în Ungaria şi Rusia La nivel global, instituţiile de credit par tot mai nepregătite pentru a face

O percepţie similară asupra riscurilor ce pândesc sistemul bancar se regăseşte şi în Ungaria şi Rusia

La nivel global, instituţiile de credit par tot mai nepregătite pentru a face faţă riscurilor identificate - criza de lichiditate şi situaţia critică a împrumuturilor.

Ratele dobânzilor în creştere reprezintă cel mai important element de risc cu care se confruntă industria bancară din România, potrivit unui studiu al PricewaterhouseCoopers (PwC). O percepţie similară asupra riscurilor se regăseşte în Ungaria şi Rusia.

"Din clasificarea celor 30 de elemente de risc cu care se confruntă industria bancară în 2008, România, Ungaria şi Rusia au considerat ratele dobânzilor crescânde ca fiind una din preocupările principale", a declarat Vasile Iuga, country managing partner al PricewaterhouseCoopers România. La studiu au participat 376 de bancheri, analişti şi autorităţi de reglementare din 38 de ţări, iar pentru ţara noastră, au răspuns chestionarului patru instituţii bancare.

Criza a afectat controlul băncilor

Repondenţii consideră îngrijorătoare condiţiile actuale ale pieţei, în special criza de lichidităţi şi situaţia critică a creditelor şi a pieţelor pentru derivative.

În acest context, teama că aceste tensiuni vor conduce la o recesiune globală este destul de mare. Totodată, studiul realizat de PricewaterhouseCoopers relevă faptul că, la nivel global, criza internaţională a dus la o serie de eşecuri în controlul din cadrul băncilor.

Acest lucru a fost cauzat de factori precum creşterea complexităţii financiare, scheme de bonus neadecvate şi o insuficientă atenţie acordată managementului riscurilor. În studiul actual au fost subliniate pentru prima dată elemente de risc privind lichidităţile şi spread-urile de credit.

Băncile, nepregătite să facă faţă riscurilor

Acest lucru reprezintă un indiciu asupra modului în care s-au modificat tipurile de riscuri analizate. "Deşi unii repondenţi au considerat că s-a exagerat în privinţa crizei, marea majoritate s-au arătat foarte pesimişti în această privinţă. Acesta este cel mai sumbru raport Banking Banana Skins din ultimii 10 ani, din cauza scăderii pieţei economice din SUA şi prăbuşirii pieţelor supraevaluate de private equity", a afirmat David Lascelles, editorul studiului.

De asemenea, studiul subliniază faptul că doar 24% din repondenţi sunt de părere că instituţiile bancare sunt pregătite îndeajuns pentru a face faţă riscurilor identificate, în comparaţie cu 64% din studiul precedent. Bancherii au manifestat un optimism mai ridicat decât observatorii şi autorităţile de reglementare în ceea ce priveşte abilitatea acestora de a administra un posibil haos.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite