Creşterea Produsului Intern Brut ne scoate din era notelor proaste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pesimismul afişat de experţii organismelor financiare internaţionale faţă de economia românească s-a dovedit a fi exagerat Până nu de mult, experţii agenţiilor de evaluare sau ai

Pesimismul afişat de experţii organismelor financiare internaţionale faţă de economia românească s-a dovedit a fi exagerat

Până nu de mult, experţii agenţiilor de evaluare sau ai altor organisme financiare internaţionale, ca şi analiştii unor bănci, vorbeau despre o "aterizare dură" a economiei româneşti, iar perspectivele de rating erau retrogradate de la "stabil" spre "negativ".

Ieri însă anunţându-se datele statistice referitoare la Produsul Intern Brut (PIB) pe 2007, toate acele note proaste s-au dovedit a fi exagerat de pesimiste, în primul rând pentru că potenţialul de creştere a economiei este, din nou, mai mult decât evident.

Aşadar, PIB-ul anului trecut a fost de 404,7 miliarde de lei, echivalentul a 121,2 miliarde de euro (calculat la cursul mediu de 3,3373 lei/euro din 2007), în creştere cu 6,0% faţă de 2006. Creştere obţinută într-un an relativ greu pentru economia românească: pe lângă dificultăţile inerente ale aderării la Uniunea Europeană, ne-am confruntat cu o secetă fără precedent şi - în a doua parte a anului - cu o depreciere drastică a monedei naţionale.

Altfel spus, avansul de 6% nu e spectaculos atât prin mărimea cifrei, cât prin potenţialul pe care l-a demonstrat România, contrazicând prognozele sumbre şi avertismentele pesimiste lansate în ultima perioadă. Din ce anume vine acest plus, neaşteptat nici chiar de optimiştii mai temperaţi, vom afla, în detaliu, săptămâna viitoare, când se va da publicităţii structura pe principalele elemente ale formării PIB.

Revizuire pozitivă pentru toţi indicatorii macro

Primul efect al datelor privind PIB-ul anului 2007 este unul pur statistic, dar până la urmă benefic pentru ceilalţi indicatori macroeconomici. Spre exemplu, deficitul bugetar pe 2007 s-a dovedit a fi de doar 2,33% din PIB, în condiţiile în care a însumat 9,43 miliarde lei (2,8 miliarde euro), sub estimările ministrului economiei şi finanţelor, de 2,4% din PIB, potrivit standardelor româneşti de calcul, respectiv de 2,7% conform standardului european ESA95.

Produsul Intern Brut raportat la numărul de locuitori ai României a crescut la 5.620 euro în 2007, de la 4.529 euro în 2006.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite