Creşterea Bursei de Valori a relansat fondurile mutuale pe acţiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

numărului de investitori. "De regulă, cei care fac plasamente în fonduri mutuale nu reacţionează foarte repede la mişcările randamentelor oferite de acestea, investiţiile lor vizând un

numărului de investitori. "De regulă, cei care fac plasamente în fonduri mutuale nu reacţionează foarte repede la mişcările randamentelor oferite de acestea, investiţiile lor vizând un orizont de timp mai lung. Pe piaţa românească, cei care vor să beneficieze de o perioadă bună a acţiunilor merg direct la bursă", a declarat pentru Adevărul, Cristian Tudorescu, analist la Vanguard, societate care administrează fondul pe acţiuni FON.
Pe pieţele de capital dezvoltate, comportamentul investitorilor persoane fizice este cu totul diferit. Aceştia preferă plasamentele în fonduri mutuale în detrimentrul investiţiilor directe la bursă.
Fondul pe acţiuni Active Dinamic a înregistrat pe parcursul primelor zece luni din acest an cea mai mare creştere a unităţii de fond, respectiv cu 29,6%. Fondul avea în portofoliu, la jumătatea anului, unul dintre cele mai vaste portofolii de acţiuni. Pe lângă titluri blue-chips, investiţiile fondului s-au orientat şi spre societăţi de pe piaţa Rasdaq. Creşteri peste 20% în primele nouă luni au fost consemnate şi de unităţile fondurilor Napoca şi Omninvest.
La polul opus, cu cea mai mică creştere, se află BCR Expert. De altfel, acesta a reuşit cu greu să treacă peste perioada dificilă cauzată de scăderile de la bursă.
Pe locul secund în topul randamentelor: fondurile cu plasamente diversificate
Având un risc mai scăzut decât cel aferent fondurilor pe acţiuni, şi totodată oferind posibilitatea unor câştiguri mai mari raportate cu cele înregistrate de fondurile monetare şi pe obligaţiuni, fondurile cu plasamente diversificate au un succes tot mai mare în rândul publicului. Astfel, la sfârşitul lui octombrie, acestea aveau o cotă de piaţă de 40,2% faţă de nivelul de 31,9% consemnat la finele anului trecut.
Activele nete ale fondurilor diversificate erau, la 31 octombrie, de 224,6 milioane de lei, cu 5,3% mai mult decât în luna anterioară. Doar fondurile pe acţiuni au avut în octombrie o creştere mai mare, cu 14,5%, a activelor nete. Acesta a fost însă determinată, în principal, de creşterea valorii acţiunilor din portofoliu.
Dintre fondurile cu plasamente diversificate, cea mai mare creştere de la începutul anului a fost consemnată de Napoca, respectiv de 13,99%. Aprecieri mai mari de 10% au mai fost raportate, în aceeaşi perioadă, de FCEx şi Capital Plus.
În ceea ce priveşte evoluţia pe parcursul lunii octombrie, fondurile diversificate au înregistrat creşteri între 1,4%, la Star Focus, şi 5,7% la Fortuna Clasic.
Dacă în perioada de scădere a bursei, fondurile monetare şi pe obligaţiuni deveniseră preferatele investitorilor, odată cu reluarea creşterii Bursei de Valori investitorii şi-au îndreptat, din nou, atenţia spre fondurile cu grad de risc mai ridicat. Astfel, la fondurile pe obligaţiuni, valoarea răscumpărărilor a fost cu 10,5 milioane de lei mai mare decât cea a subscrierilor noi. Cele mai mari răscumpărări s-au înregistrat la Stabilo, unde s-a retras principalul investitor. Acesta deţinea circa 80% din activul fondului.
Fondurile monetare au înregistrat niveluri însemnate de operaţiuni de subscriere, însă şi fluxul de răscumpărări a fost semnificativ astfel că intrările nete (diferentă între intrări şi ieşiri), au fost de numai 1,6 milioane de lei. Spre comparaţie, intrările nete de capital pe fondurile diversificate şi de acţiuni au depăşit 12 milioane de lei.
Potrivit raportului UNOPC, categoria fondurilor pe obligaţiuni a înregistrat cea mai redusă creştere, respectiv 2,8%. Nivelul este sub cel al inflaţie, care se situează la 2,98% de la începutul anului. Cât priveşte fondurile monetare, creşterea medie din octombrie a fost de 4,6%, iar de la începutul anului, de circa 5,2%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite