Creşterea dobânzii Băncii Centrale Europene scumpeşte creditele în valută

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Efectele creşterii dobânzii de referinţă a Băncii Centrale Europene se vor resimţi şi pe piaţa românească, în special prin scumpirea creditelor în valută şi scăderea cererii la

Efectele creşterii dobânzii de referinţă a Băncii Centrale Europene se vor resimţi şi pe piaţa românească, în special prin scumpirea creditelor în valută şi scăderea cererii la exporturile noastre către Uniunea Europeană.
La finele săptămânii trecute, BCE a anunţat o nouă majorare a dobânzii de referinţă cu 0,25 puncte procentuale, aceasta ajungând la 3,25% pe an. Dacă asupra economiei Uniunii Europene majorarea dobânzii va avea ca efect o încetinire a creşterii economice, în România consecinţele vor fi multiple. Analiştii prevăd o scumpire proporţională - cu 0,25 puncte procentuale - a creditelor în euro, urmată de reorientarea plasamentelor financiare ale unor fonduri de investiţii, care vor migra către piaţa unică. Este vorba, în primul rând, de fondurile axate pe obligaţiuni, care (încă mai) activează şi pe piaţa românească. În plus, dacă în UE se va înregistra, într-adevăr, o încetinire a creşterii economice, va exista o cerere din ce în ce mai scăzută pentru mărfurile trimise din România pe piaţa unică, situaţie în care exportatorii români vor trebui să-şi reanalizeze planurile de afaceri.
Dobânzi mai mari cu 0,25% la împrumuturile în euro
"Creşterea dobânzii de referinţă a BCE va influenţa dobânzile care au ca referinţă cursul EURIBOR", ne-a declarat Ionuţ Pătrăhău, director general adjunct al Băncii Transilvania (BT). El spune că, pe fondul competiţiei dintre bănci pe piaţa creditelor în lei, este de aşteptat o majorare a nivelului dobânzilor pentru împrumuturile în valută contractate de la băncile româneşti, cel mai probabil în luna decembrie. "Până spre sfârşitul anului, dobânzile la creditele în euro ar putea să se majoreze cu 0,25%", a concluzionat oficialul BT.
Cursul valutar, destabilizat doar pentru câteva zile
Tot la o majorare a dobânzilor la creditele româneşti în euro se aşteaptă şi Florin Câţu, analist financiar în cadrul Grupului ING Romania. El crede însă că, "întrucât în sistemul bancar românesc avem o competiţie destul de puternică, este posibil ca unele bănci să nu transfere către clienţi aceste costuri suplimentare". În realitate, este sigur că vor creşte doar acele dobânzi care - potrivit contractului de creditare - se calculează în funcţie de evoluţia cursului EURIBOR.
Majorarea dobânzii de referinţă a BCE, până la 3,25%, va duce la creşterea nivelului dobânzilor la creditele în valută, până cel mai târziu la finele anului. În schimb, vestea bună este că nu se vor produce variaţii importante ale cotaţiilor monedei naţionale în raport cu euro, consideră Theodor Ancuţa, preşedintele Bursei Monetar-Financiare şi de Mărfuri din Sibiu (BMFMS). "Tranzacţiile futures cu scadenţa în luna decembrie a.c. preconizează pentru euro o valoare de 3,54 RON, iar cele cu scadenţa în iunie 2007 indică o valoare de 3,55 RON/euro, deci nu se vede niciun fel de variaţie a cotaţiilor pe termen lung. Unii exportatori mai optimişti consideră că moneda europeană ar putea fi cotată pentru finele acestei luni la 3,59 lei. Nu estimează însă nimeni din piaţă un curs al euro de peste 3,6 lei pentru finele acestui an", ne-a declarat preşedintele BMFMS.
Fondurile pe obligaţiuni, cu ochii pe piaţa unică
Analiştii se aşteaptă ca, în urma creşterii dobânzii de referinţă a BCE, să plece din România şi o anumită parte a capitalului investit pe pieţele financiare din România. Este vorba, în primul rând, de fondurile pe obligaţiuni, după cum ne-a declarat Dragoş Cabat, vicepreşedinte al Asociaţiei Analiştilor Financiari - CFA Romania. El precizează însă că ieşirile de capital nu vor fi nici pe departe atât de masive ca în primăvară, când se majoraseră atât dobânda BCE, cât şi dobânda Rezervei Federale a SUA (FED). În acele zile, părăsirea pieţei româneşti a generat o scădere în cascadă a cotaţiilor bursiere, fenomenul determinând corecţii drastice şi la celelalte tipuri de plasamente, în special unităţile de fond.
Ne va fi tot mai greu să exportăm în UE
De câte ori se majorează dobânda de referinţă a unei bănci centrale, mai ales în cazul Uniunii Europene sau al SUA, experţii în economie îşi corectează în sens negativ previziunile. Ei se aşteaptă, astfel, ca dinamica economiei acelei zone să se tempereze şi cererea să scadă. Pentru România, o scădere a cererii în Uniunea Europeană va însemna exporturi mai reduse către ţările membre. Toţi analiştii citaţi mai sus ne-au comunicat că această politică de creştere a dobânzilor de referinţă, dacă va continua în acelaşi ritm, va provoca o scădere accentuată a exporturilor româneşti către Uniunea Europeană.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite