Creştere economică lentă pentru India, influenţată de U.E.

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analiştii se aşteaptă ca noul an fiscal să însemne pentru India cea mai slabă creştere economică din ultimii doi ani. Politica monetară de reducere a inflaţiei şi conflictele dintre partidele politice nu sunt favorabile investiţiilor. Procentul estimat al creşterii economice a Indiei a scăzut până acum de patru ori. Se aşteaptă ca rata dezvoltării celei de a treia economii asiatice să fie de 7% în acest an fiscal.

Politica Băncii Centrale a Indiei (RBI) de reducere a inflaţiei a devenit mai agresivă din martie 2010 şi a determină o reducere constantă a investiţiilor, notează Economic Times. Acum ameninţă să restrângă creşterea economică până la nivelul înregistrat în timpul crizei financiare din 2008-2009. Guvernul este copleşit de o legislaţie pe care nu o poate aproba din pricina opoziţiei partidelor adverse şi indiferenţei propriilor aliaţi politici. Una dintre legile importante acum blocate este cea care stipulează creşterea limitei maxime a investiţiilor în sectorul retail.

Investiţiile străine, un puternic factor de valorizare a acţiunilor indiene, au atins în 2010 suma record de 29 miliarde de dolari. Însă anul trecut au scăzut semnificativ, iar investiţiile indiene în afara ţării au depăşit capitalul investitorilor străini din India cu 450 milioane de dolari. În 2011 India s-a încadrat între ţările cu cea mai slabă dezvoltare economică: indicele de referinţă a scăzut cu aproape 25% în 2011, iar rupia s-a devalorizat faţă de dolar cu aproximativ 19%.

Citeste aici despre avertismentul Bancii Mondiale pentru tarile in curs de dezvoltare

Estimările economiştilor

Deşi creşterea inflaţiei a scăzut, ajungând la 7.47% în decembrie, analiştii estimează că preţurile vor creşte în continuare în acest an fiscal, cu pâna la 8.7%. Această previziune este uşor mai optimistă decât estimările anterioare, de la sfârşitul anului trecut, când economiştii se aşteptau ca inflaţia în 2012 să fie de 8.8%.

În urmă cu trei luni, economiştii estimau o rată a creşterii economice de 7.6%. În trimestrul încheiat în septembrie 2011, creşterea economică a fost de 6.9%, cel mai slab procent înregistrat în ultimii doi ani.

„Politica este motivul principal pentru încetinirea dezvoltării”, spune Sonal Verma, economist la grupul financiar Nomura. Acesta consideră că principalii factori ce păgubesc investiţiile sunt creşterea dobânzii impusă de RBI, şi paralizia decizională a guvernului. „Soluţia ar fi liberalizarea investiţiilor. Dar înainte ca economia să se ridice deasupra nivelului actual trebuie să se îmbunăţească capacitatea guvernului de a lua decizii”.

Upasna Bhardwaj, economist la ING Vysya, consideră că atitudinea băncii centrale, chiar dacă este nefavorabilă investiţiilor, menţine totuşi inflaţia la un nivel acceptabil. „Dacă inflaţia nu se diminuează masiv, probabil RBI nu o să-şi modifice politica monetară”.

Criza U.E. afectează India

Economia Indiei este influenţată de criza datoriilor zonei euro. Uniunea Europeană este cel mai important partener comercial al Indiei. Tranzacţiile în bunuri şi servicii au atins în 2010 suma de 76.42 miliarde de dolari.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite