UPDATE Contribuţia la asigurările sociale ar putea fi plătită şi de cei remuneraţi pe drepturi de autor. Cum comentaţi?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Muncii intenţionează, prin proiectul legii pensiilor, să introducă plata contribuţiilor la asigurările sociale (CAS) şi la cei care sunt remuneraţi pe drepturi de autor sau convenţii civile.

În această categorie intră jurnaliştii, artiştii şi sportivii.

UPDATE Patronatele şi sindicatele din presă ameninţă cu acţiuni de protest pe plan internaţional

Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind şi Patronatul Presei din România ROMEDIA consideră că, prin plata CAS pentru contractele pe drepturi de autor, guvernul încearcă sa dea o nouă lovitura industriei media, deoarece preţul informaţiei şi al articolelor jurnalistice va creşte cu 31%.

"În orice caz, sumele pe care bugetul de stat le-ar colecta de la jurnalişti în urma acestei măsuri sunt infime şi nu ar genera redresarea economiei româneşti. Există suficiente soluţii economice pentru ieşirea din criză, iar inventarea unor noi biruri asupra activităţii jurnaliştilor nu poate duce decât la falimentul presei româneşti", se precizează într-un comunicat al acelor două organizaţii.

Potrivit MediaSind şi ROMEDIA, din cauza lipsei măsurilor concrete de sprijinire a acestui domeniu vital pentru democraţie, mass-media, cum ar fi simplificarea fiscalităţii din domeniu, sprijinirea activităţii jurnaliştilor, acordarea de subvenţii directe, diminuarea TVA la nivelul practicat în Uniunea Europeană între 0 si 5%, plata TVA la încasarea facturii, eliminarea taxelor impuse pentru reţeaua de difuzare şi altele, peste 50 de publicaţii au fost închise, iar peste 1.500 de jurnalişti au rămas fără un loc de muncă.

"Pentru a opri declanşarea acţiunilor greviste în ramura mass-media, Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind şi Patronatul Presei din România ROMEDIA se vor întâlni, săptămâna viitoare, cu reprezentanţii Executivului, în vederea soluţionării pe cale amiabilă a conflictului. În cazul în care, după aceste discuţii, nu se va ajunge la un numitor comun, cele două organizaţii vor hotărî în comun declanşarea acţiunilor de protest care se impun pe plan intern şi internaţional", se mai arată în comunicat.

Proiectul de lege va fi aprobat cel mai probabil de guvern la începutul lunii februarie, urmând ca apoi să fie trimis în Parlament.

"Este o prevedere introdusă în proiectul legii pensiilor, ce vizează plata CAS-ului pentru cei plătiţi cu drepturi de autor şi contracte civile, pentru ca aceştia să poată beneficia şi ei de pensie. Această contribuţie se va plăti până la nivelul de cinci salarii medii pe economie", a afirmat ministrul Muncii, Mihai Şeitan.

"Proiectul de lege a fost înaintat pentru analiză miniştrilor în ultima şedinţă de guvern, urmând ca până săptămâna viitoare să centralizăm propunerile care vin din partea tuturor ministerelor", a completat ministrul muncii.

Vlădescu: Este o măsură normală

Ulterior, ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu, a declarat că introducerea plăţii contribuţiilor de asigurări sociale pentru contractele pe drepturi de autor şi convenţii civile este o măsură normală şi că o susţine în principiu, în condiţiile în care toţi salariaţii trebuie să plătească CAS.

"Faptul că un venit de tip salarial obţinut din muncă este supus impozitării mi se pare normal. În principiu, sunt de acord", a spus Vlădescu.

El a adăugat că, în opinia sa, toţi beneficiarii ar trebui să plătească contribuţii de asigurări şi pensii. "Este vorba de intrarea în normalitate", a afirmat ministrul.

Ministerul Muncii a mai precizat, într-un comunicat, că propunerea de introducere a plăţii CAS pentru contractele de drepturi de autor şi convenţii civile are în vedere asigurarea dreptului la pensie pentru persoanele care obţin venituri exclusiv din aceste activităţi.

"Propunerea are în vedere asigurarea dreptului de a primi pensie din sistemul public şi pentru acele persoane care obţin venituri exclusiv din aceste activităţi, astfel încât să nu devină dependente de programele de asistenţă socială, la momentul retragerii din activitate", se spune în comunicat.

Fără microîntreprinderi de la 1 ianuarie

Ministerul precizează că proiectul Legii privind sistemul unitar de pensii publice a fost dezbătut cu reprezentanţii sindicatelor şi patronatelor, Fondului Monetar Internaţional, Băncii Mondiale, Comisiei Europene, organizaţiilor pensionarilor şi Consiliului Legislativ şi că, în urma discuţiilor, au fost adoptate "o serie de îmbunătăţiri", "printre care şi propunerea potrivit căreia sumele provenite din drepturi de autor şi alte venituri obţinute în baza unor convenţii civile sau contracte de colaborare, să fie purtătoare de CAS".

Din februarie 2008, CAS este de 31,3% din salariul brut, plătit 20,8% de către angajator şi 10,5% de către angajat. Acelaşi procent este plătit şi de persoanele fizice autorizate (PFA).

Dacă, până la începutul acestui an, firmele ar fi putut eluda această prevedere legislativă prin transformarea lor în microîntreprinderi, de la 1 ianuarie acest tip de firme nu mai există ca regim fiscal preferenţial.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite