Creşte preţul energiei electrice la bursă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

la cel puţin 165 de lei. Numai în acest caz, creşterea este de cel puţin 14,5%. În plus, în ultimele zile, zeci de licitaţii au fost anulate. Contactat pentru a ne explica această situaţie,

la cel puţin 165 de lei. Numai în acest caz, creşterea este de cel puţin 14,5%. În plus, în ultimele zile, zeci de licitaţii au fost anulate. Contactat pentru a ne explica această situaţie, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Nicolae Opriş, a declarat că preţul energiei electrice a crescut din cauza deficitului de apă şi cărbune. "În aceste condiţii se merge pe gaze naturale (un combustibil mai scump - n.r.). De asemenea, există o cerere mare de energie şi nu există oferte", a explicat Opriş.
Toate ofertele de ieri, retrase sau anulate
Pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU), tranzacţiile cu electricitate de ieri variau ca preţ pe MWh/h între 200 şi 280 de lei. Cu numai o lună înainte, preţul ajungea la maximum 235 de lei şi pleca de la 150 lei. "Preţul nu este nici mare, nici mic. Este definit de intersecţia cererii cu oferta. În timpul iernii, cererea e mai mare, iar de două luni e lipsă de energie", ne-au declarat surse din piaţă.
Pe Piaţa Contractelor Bilaterale (PPCB) administrată de Opcom ar fi trebuit să aibă loc ieri 21 de licitaţii, toate de cumpărare. Din acestea, cinci au fost retrase, iar restul, anulate. Compania Electrica avea programate opt sesiuni de licitaţie pentru cumpărarea unei cantităţi totale de electricitate de 2,6 milioane MWh, dar toate au fost anulate. Explicaţia: până la termenul stabilit nu a fost făcută dovada constituirii de garanţii de către posibilii vânzători, nefiind astfel îndeplinite condiţiile de organizare a licitaţiilor.
Printre firmele care mai doreau să cumpere electricitate pe piaţa contractelor bilaterale se aflau şi Grivco, Green Energy, Romelectro, Benny Alex sau ALRO Slatina.
Producătorii nu se înghesuie să vândă
şi în cazul licitaţiilor programate pentru astăzi au fost retrase sau anulate, până la ora 16, şapte oferte din 19. Situaţia este identică: toţi vor să cumpere, însă un singur producător a ieşit să vândă pe bursă - Nuclearelectrica - şi un furnizor - Energy Financing Team România.
Din cauza ofertelor puţine de vânzare, cei care au nevoie de electricitate iau ce li se dă. CE Turceni a avut, pe 12 decembrie, nouă licitaţii pentru vânzarea de electricitate în prima jumătate a anului viitor. Preţul de deschidere, adică suma minimă acceptată de Turceni, a variat între 165,12 lei/MWh şi 165,82 lei/MWh. Dintre cele nouă oferte de vânzare, doar două au rămas neatribuite. Printre firmele care au câştigat ofertele se numără E.ON Moldova şi ALRO Slatina, cel mai mare consumator de electricitate din România.
Contractele, blocate
Operatorii din piaţă susţin că una dintre explicaţiile "crizei" de energie este faptul că ANRE nu a făcut încă repartizările pentru piaţa reglementată, valabile anul viitor. Astfel, producătorii nu ştiu ce cantităţi şi la ce preţ vor livra electricitate pentru piaţa consumatorilor captivi, categorie în care este inclusă populaţia, anul viitor.
Neştiind cât trebuie să "păstreze" pentru sectorul reglementat, producătorii nu pot ieşi cu oferte de vânzare pe bursă - unde se tranzacţionează energie pentru piaţa liberă - de teama de a nu se supracontracta. Preşedintele ANRE ne-a declarat că aceste repartizări vor fi comunicate fiecărui producător şi celor opt companii de distribuţie la începutul săptămânii viitoare, neexistând întârzieri în acest sens.

Preţul, prea mare pentru piaţa românească
Reprezentanţii Asociaţiei Naţionale a Consumatorilor de Energie din România (ANCER) s-au arătat îngrijoraţi de această situaţie de pe PPCB. Într-o scrisoare adresată ministrului economiei, Varujan Vosganian, ANCER arată că, începând cu luna noiembrie, producătorii de energie electrică au majorat preţul pe PPCB cu 30-35% faţă de piaţa reglementată. Această situaţie este contrară principiilor unei pieţe concurenţiale, unde preţul ar trebui să scadă, ceea ce ar putea duce la o blocare a pieţei libere. Mai mult decât atât, "energia care se tranzacţionează acum pe PPCB, la preţuri exagerat de mari, se livrează la export, deoarece pentru consumatorul român este foarte scumpă", susţine ANCER.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite