Creşte fiscalitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Strategia fiscal-bugetară măreşte taxele pe proprietate, muncă şi agricultură

îşi propune o creştere a ponderii veniturilor bugetare în PIB până la nivelul minim înregistrat în ţările din Uniunea Europeană (35% din PIB), până în 2010. Pentru aceasta, Ministerul Finanţelor propune creşterea din 2008 a taxelor pe proprietate şi de mediu, a bazei de impozitare pe piaţa muncii şi a fiscalităţii în agricultură.
"Strategia fiscal-bugetară pe termen mediu a fost finalizată", ne-a declarat Varujan Vosganian, preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Senat. El spune că, pentru creşterea ponderii veniturilor bugetare în PIB până la nivelul ţărilor UE, se are în vedere adoptarea unor reglementări menite să îmbunătăţească nivelul încasărilor bugetare din domenii foarte slab fiscalizate.

Agricultura este prima pe listă
"În România, circa 40% din populaţie lucrează în agricultură, dar contribuţia acestei ramuri la PIB este foarte mică, de circa 1%", spune oficialul liberal. Contribuţia agriculturii la formarea PIB se situează la jumătate faţă de aportul de dinainte de 1989. Situaţia nu are însă şanse prea mari să se redreseze pe termen mediu. Comisia Naţională de Prognoză estimează că aportul agriculturii (inclusiv silvicultura, piscicultura şi exploatarea forestieră) la creşterea reală a PIB nu va depăşi nivelul de 0,3% în fiecare an, până în 2010. În 2003, creşterea reală a PIB datorată agriculturii a fost de 0,6%, în 2004, de 2,2%, dar în 2005 a fost negativă, de -1,8%. Vosganian se aşteaptă ca, până în 2010, ponderea veniturilor bugetare în PIB să ajungă la 34-35%. Anul trecut, acest indicator a fost de doar 29,7%, însă oficialii europeni consideră că, pentru ca România să-şi achite contribuţia la bugetul european şi să reuşească să asigure cofinanţarea proiectelor europene, ar fi nevoie de un nivel al veniturilor bugetare pentru 2007 de minimum 35% din PIB. Pentru acest an, ponderea în PIB a veniturilor bugetare este de aşteptat să ajungă la 32%. Daniel Dăianu, fost ministru al finanţelor, se arată însă sceptic în ceea ce priveşte atingerea în perioada amintită a nivelului de 34-35% din PIB a veniturilor bugetare. Principalul motiv este legat de aportul agriculturii. Dăianu atrage atenţia asupra problemei sensibile a impozitării acestui domeniu, cu atât mai mult cu cât majoritatea celor 40% din românii care lucrează în domeniu trăiesc în condiţii de sărăcie, iar acest lucru îngreunează mult posibilităţile de modernizare ale sectorului. "Este foarte important însă ce facem cu cheltuielile. Trebuie să avem priorităţi clare. Cheltuielile pentru lucrările de infrastructură trebuie prevăzute în strategia pe termen mediu", mai spune Dăianu.

TVA ar trebui să crească
Senatorul liberal Ionuţ Popescu spune că o creştere a gradului de fiscalizare în domeniile amintite nu este de ajuns pentru a majora nivelul veniturilor bugetare în PIB. Fostul ministru de finanţe şi-a exprimat convingerea că cea mai sigură metodă de creştere a veniturilor bugetare o reprezintă "majorarea unei taxe puternice", precum TVA. "Rămân la părerea că TVA trebuie majorată. De aceasta are nevoie România, dar şi de reducerea contribuţiei la asigurările sociale cu 7%, de la 47,5% cât este în prezent".

Ce taxe şi impozitese vor modifica după 2008
* Vor creşte taxele pe proprietate. În acest moment, taxele pe proprietate reprezintă mai puţin de 1% din PIB, în timp ce, în statele europene, acestea reprezintă peste 2% din PIB
* Creşterea fiscalităţii în agricultură. În prezent, doar 1% din PIB este asigurat de veniturile din agricultură, faţă de 4% în Bulgaria
* Creşte baza de impozitare pe piaţa muncii
* Majorarea taxelor de mediu. Contribuţia acestora la formarea PIB este de sub 0,5%, faţă de 3% din PIB în statele comunitare.

Cheltuieli suplimentare pentru România, după aderare
* România va contribui la bugetul comunitar, în perioada 2007-2013, cu circa 6,54-7 miliarde de euro. În 2007 şi 2008 vom contribui cu aproximativ un miliard de euro pe an.
* Contribuţia pentru cofinanţarea proiectelor europene se ridică, în perioada 2007-2013, la 2,5-3 miliarde de euro. În 2007 şi 2008 sunt necesari pentru aceasta circa 600 milioane euro/an.
* Bugetul Cercetării va trebui să primească suplimentar, conform strategiei de la Lisabona, peste 100 milioane de euro, până în 2010.

"În următorii doi ani, nu modificăm nivelul cotei unice şi nici pe cel al TVA "
Sebastian Vlădescu
ministrul finanţelor

"TVA trebuie majorată. De aceasta are nevoie România, precum şi de reducerea contribuţiei la asigurările sociale cu 7%, de la 47,5%, cât este în prezent."
Ionuţ Popescu
fost ministru al finanţelor

"Nu avem posibilitatea să ajungem la un nivel al veniturilor bugetare din PIB de 34-35% în următorii 2-3 ani"
Daniel Dăianu
fost ministru al finanţelor

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite