Creşte cererea companiilor pentru specialişti în resurse umane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru că este tot mai dificil să angajezi şi să păstrezi salariaţii, managerii caută soluţii pe termen lung

Deficitul de forţă de muncă, precum şi rezerva de creştere a productivităţii prin dezvoltarea resurselor umane au făcut ca specialiştii în domeniu să fie tot mai apreciaţi şi mai căutaţi.
Anul acesta, cererea de specialişti sau directori resurse umane a fost cât în ultimii şase-şapte ani. Observaţia îi aparţine unei persoane direct implicate în recrutarea lor. Angajatorii au sesizat că au nevoie de politici de resurse umane pentru a face faţă deficitului de forţă de muncă. "Piaţa a devenit destul de limitată ca şi resurse. Sunt foarte multe cereri pentru diverse calificări, iar reţinerea angajaţilor devine o problemă", explică Mădălina Uceanu, Executive Director al AIMS Human Capital Romania, companie implicată în recrutarea pentru poziţii de conducere. Managerii companiilor speră că, angajând directori şi specialişti în resurse umane, vor cunoaşte mai bine necesităţile salariaţilor astfel încât să le poată oferi ce-şi doresc pentru a nu mai părăsi compania. În multe cazuri, estimate de Uceanu la 60%, companiile aveau o persoană doar cu rol administrativ în problematica resurselor umane. În restul cazurilor, exista chiar o funcţiune de resurse umane, dar care nu avea prea multă libertate.
De la administrare la strategie
În ultima vreme s-a modificat şi nivelul de competenţă pe care companiile îl caută la viitori directori. "Se doresc oameni care să poată să gândească o strategie de resurse umane, nu numai să implementeze o strategie", remarcă Uceanu. Acum, de foarte multe ori se pune problema ca strategia să fie creată aici sau adaptată foarte mult. E nevoie de resurse umane pentru ca organizaţiile să îşi construiască un brand de angajator.
Acest fapt se realizează printr-o serie de acţiuni mărunte, arată Uceanu. Cel mai important lucru este însă ca principiile să fie puse în practică. "Degeaba declar eu la nivel de companie că pentru mine este o valoare integritatea dacă managerul de departament nu demonstrează asta prin ceea ce face zi de zi, vorbeşti de integritate şi favorizezi unul dintre colegi sau dai senzaţia că îl favorizezi", explică Uceanu. Plecând de la expresia că un om se angajează la o companie, dar îşi părăseşte un şef, în sarcina specialiştilor de resurse umane cade şi învăţarea managerilor de a-şi păstra angajaţii.
Rezervă de sporire a productivităţii
Creşterea importanţei resurselor umane în activitatea companiilor este un fenomen global, consideră George Butunoiu, managing partner al George Butunoiu Management Consulting, deoarece domeniul resurselor umane este printre ultimele domenii prin care mai există resurse de creştere a competitivităţii cu costuri rentabile. Rezerva este cu atât mai mare în România. În perioadele de criză, companiile se orientează spre domenii care oferă rezultate rapide, cum ar fi vânzările, în timp ce creşterea economică face firmele să investească în domenii precum marketing sau resurse umane, care dau rezultate pe termen lung. Rudolf Fedorovici, consultant al Advice Human Resources, dă exemplul unei companii mari care, după ce a angajat o persoană bine pregătită în resurse umane, atunci când aceasta a venit cu propuneri pentru de dezoltare, i s-a spus că pentru companie este mai importantă dezvoltarea infrastructurii, IT sau a vânzărilor. Astfel se face că există cazuri de manageri şcoliţi, dar care nu au experienţă practică. "Economia românească a fost una de tranziţie, unde provocările nu sunt neapărat de dezvoltare a resurselor umane, ci au fost mai degrabă de supravieţuire", arată Fedorovici. El pune criza de specialişti în resurse umane pe lipsa de educaţie de profil la nivel academic, explozia economiei româneşti în ultimii 3-5 ani şi promovarea secretarelor pe posturi de specialişti în resurse umane.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite