Crescătorii de pui nu mai vând aproape nimic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

drastice, dau vina pe migraţia păsărilor - fermele avicole se confruntă şi cu concurenţa neloială a importurilor.Deşi producătorii se feresc, deocamdată, să avanseze cifre privind valoarea

drastice, dau vina pe migraţia păsărilor - fermele avicole se confruntă şi cu concurenţa neloială a importurilor.
Deşi producătorii se feresc, deocamdată, să avanseze cifre privind valoarea pierderilor, ei vorbesc despre scăderea cu 80% a vânzărilor. Ilie Van, preşedintele Uniunii Naţionale a Crescătorilor de Păsări, spune că de-abia acum membrii asociaţiei încep să evalueze pierderile. Acestea au fost de 1.800 miliarde ROL la primul val al gripei. "Pierderile vor fi acum mult mai mari, nu mai vindem aproape nimic. Avem costuri mai mari cu stocarea, facem tăierile la vârste mai mari", explică Van.
Dacă la precedentul val de gripă nu au fost pierderi aproape deloc la ouă, acum şi acest sector a resimţit scăderi. Deşi există posibilitatea despăgubirilor, acestea se fac numai pentru pierderile directe, nu pentru cele colaterale. Cât priveşte asigurarea efectivelor de pui, aceasta e aproape imposibilă pentru bolile nevaccinabile, cum e şi gripa aviară.
Controalele ANSV, superficiale şi centrate pe amenzi
Gheorghe Antohi, preşedintele Agricola Internaţional, unul dintre cei mai mari producători români, acuză superficialitatea controlului autorităţilor privind respectarea măsurilor de biosecuritate. "A fost nevoie de o nenorocire ca să se vadă cât de superficial sunt respectate reglementările legale cu privire la creşterea şi comercializarea puilor". Se adaugă munca la negru şi vânzările de pui la negru. Preşedintele Agricola spune că, pe lângă concurenţa "barbară" a importurilor din state care acceptă făinurile proteice în hrana animalelor (SUA şi Brazilia, neagreate de UE), se confruntă şi cu concurenţa neloială a celor care nu respectă reglementările legale, unităţi "pretins specializate", amânate de la închidere de permanentele amenzi simbolice ale ANSV. "Neglijenţa autorităţilor este de neiertat.
În timp ce după fiecare colţ ne pândesc radarele să ne amendeze pentru că am depăşit viteza legală, ţara este cutreierată de transporturi ilegale de pui vii bolnavi". Agricola a resimţit o scădere a vânzărilor de 30%, de la începutul noii crize (de la 100 tone pe zi carne de pui la 70 tone). Antohi consideră că reizbucnirea crizei arată necesitatea rezolvării cauzelor gripei.
În România există circa 160 de producători de carne de pui şi ouă, 13 dintre aceştia agreaţi pentru piaţa europeană. De asemenea, există 42 de abatoare, din care 6 agreate de UE.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite