Creditele de refinanţare devin un produs de masă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

poate fi semnificativ mai mare.Din punctul de vedere al clientului, avantajul refinanţării constă în faptul că, pe lângă acoperirea împrumutului iniţial, poate să mai rămână şi cu ceva

poate fi semnificativ mai mare.
Din punctul de vedere al clientului, avantajul refinanţării constă în faptul că, pe lângă acoperirea împrumutului iniţial, poate să mai rămână şi cu ceva bani în plus.

Piese noi în dosarul standard
Pentru contractarea unui credit de refinanţare trebuie însă întocmită o nouă documentaţie de credit, din care să rezulte încadrarea clientului în condiţiile de eligibilitate solicitate de bancă. Pe lângă documentaţia standard prevăzută pentru obţinerea unui împrumut, la creditul de refinanţare mai apar ca elemente noi: * o copie după contractele de credit pe care acesta doreşte să le refinanţeze şi după anexele aferente; * un extras de cont pe ultimele 3 luni de la banca respectivă, din care să rezulte plata ratelor la zi.
Deoarece se adresează unui segment de piaţă foarte important, şi anume cel reprezentat de clienţii care au contractat un credit bancar, "refinanţarea va deveni un produs de masă în România", ne-a declarat Dorin Cojocaru, director executiv în cadrul Direcţiei de credite retail a BCR. El apreciază că, în condiţiile unei concurenţe acerbe, "băncile vor deveni tot mai agresive în preluarea clienţilor de la alte bănci şi crearea unui parteneriat de lungă durată cu clienţii lor", creditele de refinanţare fiind "instrumentele cele mai accesibile pentru realizarea acestui lucru".

E nevoie de o poliţă nouă de asigurare
Pentru noul împrumut trebuie încheiată o nouă poliţă de asigurare. Însă clientul îşi poate recupera de la societatea de asigurare eventualele diferenţe din primele aferente perioadei rămase până la rambursarea creditului refinanţat.

Exemplu de creditare
În cazul unui împrumut iniţial de 10.000 RON, care a fost rambursat până la concurenţa sumei de 5.000 RON:
• În funcţie de capacitatea proprie de rambursare, solicitantul poate să obţină un credit de refinanţare pentru suma de 5.000 RON, precum şi o sumă suplimentară, dacă este cazul;
• Întrucât creditul refinanţat se lichidează, la calculul capacităţii de rambursare nu se va ţine cont de datoria lunară aferentă creditelor ce se refinanţează, ci numai de eventualele alte angajamente lunare şi rata lunară ce urmează a fi plătită la creditul de refinanţare;
• Costurile aferente obţinerii unui credit de refinanţare sunt, în general, cele standard practicate de bancă, în funcţie de tipul creditului acordat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite