Creditele ipotecare în lei, motorul finanţărilor pentru locuinţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Volumul finanţărilor bancare pentru achiziţionarea unei locuinţe vor continua să sporească, mai ales cele acordate în lei. Motivul ţine de faptul că dobânzile percepute pentru creditele în

Volumul finanţărilor bancare pentru achiziţionarea unei locuinţe vor continua să sporească, mai ales cele acordate în lei. Motivul ţine de faptul că dobânzile percepute pentru creditele în lei au coborât suficient de mult pentru a nu mai face rentabilă asumarea riscului valutar.
Creditele ipotecare îşi vor meţine un ritm susţinut de creştere şi în anul următor, în ciuda competiţiei venite din partea unor oferte alternative. O serie de bănci comerciale au lansat împrumuturi de nevoi personale cu ipotecă, acordate pe o perioadă ce se poate întinde chiar până la 30 ani.
Datele publicate de Banca Naţională arată faptul că, după primele nouă luni ale anului curent, creditele ipotecare şi imobiliare reprezentau mai puţin de jumătate din soldul total al împrumuturilor acordate populaţiei pe termen lung.
Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) explică faptul că, în general, creditele de nevoi personale sunt acordate pe termen scurt. "Tocmai pentru a evita situaţia în care clientul nu şi-a socotit bine banii şi intră în incapacitate de plată", adaugă preşedintele ARB.
Totuşi, bancherii se aşteaptă ca, în anii următorii, creditele ipotecare şi imobiliare să continue creşterea într-un ritm aproape similar cu cel din 2006. Mai mult, principalul motor de creştere al împrumuturilor pentru locuinţe îl va constitui segmentul finanţărilor în lei. Chiar şi oficialii Băncii Naţionale au atras atenţia asupra riscului prezentat de creditele ipotecare acordate în aşa-zisele valute exotice franci elveţieni şi yeni japonezi. În plus, dobânzile nominale la împrumuturile acordate în monedă naţională au coborât la circa 11%, în timp ce nivelul pentru creditele în euro este de aproximativ 8%. Iar diferenţa de trei puncte procentuale, nu mai este suficient de atrăgătoare pentru asumarea riscului valutar. Spre exemplu, dacă apare o criză valutară şi cursul de schimb urcă la 3,6 lei noi/euro, atunci costul creditului în euro ajunge la acelaşi nivel cu cel acordat în lei. Mai mult, estimările pieţei financiare internaţionale indică faptul că, pe parcursul anului viitor, Banca Centrală Europeană ar putea opera noi majorări ale dobânzii de politică monetară, ceea ce va determina noi scumpiri ale creditelor acordate în euro.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite