Creditele ipotecare se dau fără garanţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mobiliare.Riscul rămâne în seama brokerilorÎn relaţia dintre bancă şi clientul împrumutat se vor interpune operatorii pieţelor de capital şi de asigurări, care vor tranzacţiona riscurile

Mobiliare.
Riscul rămâne în seama brokerilor
În relaţia dintre bancă şi clientul împrumutat se vor interpune operatorii pieţelor de capital şi de asigurări, care vor tranzacţiona riscurile aferente creditului. "Faptul că ipoteca îşi va schimba de mai multe ori titularul nu-i va pune în pericol pe beneficiari", ne-a declarat preşedintele Comisiei buget, finanţe, bănci din Senatul României, Varujan Vosganian, unul dintre iniţiatorii pachetului legislativ. El estimează că în două-trei luni vor apărea şi normele de aplicare, astfel că în semestrul al doilea din acest an noul sistem de creditare ipotecară va fi funcţional. "Băncile vor putea fie să vândă ipotecile, fie să le păstreze şi, în baza lor, să emită obligaţiuni pe piaţa de capital. Prin acest mecanism se va ajunge la o asemenea dezvoltare a pieţei, încât este posibil să se ieftinească împrumuturile. Iar creditorii vor putea renunţa la garanţiile prealabile - de altfel, în alte ţări nici nu ai nevoie de garanţii pentru a obţine credite imobiliare", a mai spus Varujan Vosganian.
Deocamdată, românii se confruntă cu imposibilitatea de a aduce garanţii, ca să nu mai vorbim de nivelul de salarizare. Potrivit iniţiatorilor pachetului legislativ, prin noua formulă de finanţare a sistemului de creditare ipotecară vor fi depăşite aceste obstacole şi, în plus, se vor putea demara marile proiecte de construcţii de locuinţe.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite