Credite pentru urgentarea plăţilor curente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru acoperirea unor cheltuieli generate de activităţile curente (facilităţi de cont), puteţi accesa un tip de credit special constituit de băncile comerciale în acest scop.Împrumutul poate

Pentru acoperirea unor cheltuieli generate de activităţile curente (facilităţi de cont), puteţi accesa un tip de credit special constituit de băncile comerciale în acest scop.
Împrumutul poate avea ca destinaţie plata furnizorilor şi orice alte cheltuieli legate de activitatea clientului, în regim de linie de creditare. Beneficiari pot fi companiile din aproape toate categoriile, de la cele cu capital de stat şi chiar societăţi agricole cu personalitate juridică până la firmele mixte, cu participare străină, ca şi cele multinaţionale. Pentru a fi eligibili, solicitanţii trebuie să facă dovada că au avut o activitate neîntreruptă timp de minimum 6 luni şi, desigur, să nu fi avut vreun litigiu cu banca creditoare sau cu oricare altă bancă comercială.
Perioada de creditare este de maximum 30 de zile calendaristice, iar termenele de rambursare se stabilesc de către bancă, de comun acord cu clientul. Stabilirea scadenţelor se face în funcţie de eliminarea cauzelor care au condus la întârzierile în fluxul financiar al activităţilor clientului sau în funcţie de previziunea termenelor de realizare a încasărilor.
Plafonul de credit nu va depăşi nivelul valoric al încasărilor medii lunare, realizate de client pe ultimele trei luni. Din această valoare se vor scădea obligaţiile de plată care urmează să se deconteze în perioada de creditare (salariaţi, bugetele publice, alţi creditori).
Dobânzile se calculează la soldul creditului utilizat, de la data primei trageri până la momentul rambursării integrale a împrumutului.
Pentru garantarea creditului se poate accepta cesionarea, în favoarea băncii, a creanţelor pe care clientul le are de încasat de la terţi. În cazul în care beneficiarul, persoană juridică, constituie un depozit bancar drept garanţie, pentru acea sumă poate primi o bonificaţie de 5,75% pe an pentru depozitele în lei, 3% pentru euro, respectiv 4% pentru USD.

Exemplu de utilizare
n A sosit scadenţa de plată la un furnizor, dar încasarea unor creanţe întârzie, astfel că firma nu dispune momentan de lichidităţi pentru plata facturii;
n Firma în cauză solicită băncii un credit pentru facilităţi de cont, prezentând drept garanţie acea creanţă pe care încă nu a încasat-o;
n Avantajul acestui mecanism de creditare constă, în primul rând, în posibilitatea evitării unui blocaj financiar generat de întârzierile la plată ale partenerilor de afaceri.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite