Credite de până la 180.000 RON pentru liber-profesionişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Întreprinzătorii care desfăşoară activităţi economice independente şi care sunt înregistrate ca persoane fizice autorizate (PFA) pot obţine împrumuturi cuprinse între 3.000 şi 180.000 RON

Întreprinzătorii care desfăşoară activităţi economice independente şi care sunt înregistrate ca persoane fizice autorizate (PFA) pot obţine împrumuturi cuprinse între 3.000 şi 180.000 RON de la băncile comerciale. Se pot obţine, de asemenea, refinanţări ale unor credite din această categorie.
Pentru a fi eligibili, beneficiarii trebuie să fie cetăţeni sau rezidenţi români, cu vârste de la 23 la 60 de ani, să aibă minimum un an de activitate continuă în domeniu şi o vechime de minimum şase luni ca persoană fizică autorizată. Împrumutatul trebuie să aibă deschis sau să-şi deschidă cont la instituţia bancară creditoare şi să efectueze, apoi, rulaje prin intermediul acesteia. De asemenea, solicitantul trebuie să nu figureze la Centrala Incidentelor de Plăţi.
Creditul poate avea ca destinaţie finanţarea capitalului de lucru (caz în care împrumutul nu se acordă în sistem revolving) sau finanţarea investiţiilor. Între acestea din urmă se numără achiziţia de echipamente, mobilier, autovehicule, cumpărarea de spaţii pentru desfăşurarea activităţii, ca şi modernizarea ori amenajarea de sedii, cumpărarea de terenuri etc. Cele mai multe bănci soluţionează cererile depuse pentru împrumuturile PFA în maximum trei zile lucrătoare. Perioada de creditare diferă în funcţie de natura creditului: pentru capitalul de lucru poate fi de maximum 12 luni, iar pentru investiţii de cel mult 60 de luni. Pentru cea de-a doua categorie se poate acorda şi o perioadă de graţie în care nu se plătesc dobânzi de până la şase luni. În acest caz, valoarea creditului va acoperi cel mult 85% din totalul investiţiei astfel finanţate, restul urmând să fie acoperit din resursele proprii ale beneficiarului.
Rambursarea împrumuturilor destinate PFA se va face lunar, în rate egale, spre deosebire de alte tipuri de credite, la care ritmul de rambursare şi periodicitatea acesteia se pot negocia cu banca.
Dobânzile se calculează la soldul creditului utilizat de la data primei trageri din credit şi până la rambursarea integrală. Ca garanţie, se pot prezenta bilete la ordin emise de persoana fizică împrumutată, gajuri pe soldul conturilor deschise anterior la banca creditoare sau orice combinaţie de garanţii dintre cele acceptate de bancă. În cazul în care beneficiarul, persoană juridică, constituie un depozit bancar drept garanţie, pentru acea sumă poate primi o bonificaţie de 5,75% pe an pentru depozitele în lei, 3% pentru euro, respectiv 4% pentru USD.

Exemplu de utilizare
n Un medic stomatolog este înregistrat ca PFA şi administrator al unui cabinet de tehnică dentară, însă în locaţia respectivă stă cu chirie. A sosit momentul achiziţiei unui apartament spaţios ce urmează să fie amenajat ca sediu
n Din valoarea apartamentului, de 100.000 euro, împrumutul bancar astfel obţinut va acoperi 80.000 euro, restul de 20.000 urmând să fie asigurat din sursele proprii ale stomatologului
n Creditul se va rambursa după 4 ani şi jumătate.
n Avantajul acestui tip de împrumut constă în posibilitatea întreprinzătorilor particulari, mai ales a celor înregistraţi ca PFA despre care se ştie că nu dispun de surse de finanţare substanţiale de a accesa fonduri pentru dezvoltarea propriei afaceri.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite