Credite "pe obiect" pentru aprovizionarea cu materii prime

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sumele necesare la achiziţia de materii prime, materiale sau subansamble se pot obţine din împrumuturi speciale numite credite "pe obiect". De asemenea, băncile comerciale oferă şi refinanţări

Sumele necesare la achiziţia de materii prime, materiale sau subansamble se pot obţine din împrumuturi speciale numite credite "pe obiect". De asemenea, băncile comerciale oferă şi refinanţări pentru creditele cu această destinaţie.
Companiile care au nevoie de finanţări pentru aprovizionarea cu materii necesare procesului de producţie, din ţară sau din străinătate, au la dispoziţie "creditul pe obiect". Din această sursă se mai pot acoperi şi cheltuielile de investiţii, adică achiziţiile de utilaje, echipamente, aparatură, mijloace de transport etc. Împrumutul poate fi în lei sau valută. La acest capitol (aprovizionare), specialiştii recomandă ca împrumutul să se facă în valută dacă achiziţiile vin din import, respectiv în lei dacă bunurile necesare sunt cumpărate de pe piaţa românească. Este un fel de hedging, prin care ne punem fondurile la adăpost faţă de fluctuaţiile cursului de schimb.
Perioada de creditare este de 12 luni, atât la creditele pentru aprovizionare, cât şi la cele destinate acoperirii cheltuielilor de investiţii. Însă perioadă de graţie, de maximum trei luni, se acordă numai la împrumuturile din cea de-a doua categorie.
Suma ce poate fi obţinută se stabileşte de comun acord cu clientul, pe baza analizei fluxului de încasări şi plăţi. Pentru cheltuielile de investiţii se acoperă maximum 85% din suma totală necesară, restul urmând să fie asigurat de client. În schimb, pentru refinanţarea unui credit "pe obiect", băncile acordă împrumuturi ce acoperă aceste costuri în proporţie de 100%. Sumele împrumutate trebuie să intre în utilizare în maximum trei luni de la data intrării în vigoare a contractului de credit bancar. Acestea se pot trage într-o singură tranşă sau în mai multe etape.
Regimul de rambursare este mult mai flexibil decât în cazul altor credite. Scadenţele se stabilesc conform unui grafic în care se pot prevedea rate de credit lunare, trimestriale, semestriale sau, după caz, sezoniere, respectându-se doar plăţile lunare de dobândă. În plus, ratele pot fi egale (ultima reprezentând diferenţa) sau atipice. Creditul se poate rambursa şi în avans, fără a se percepe costuri suplimentare.

Exemplu de finanţare
* O fabrică de pantofi trebuie să se aprovizioneze cu aţă şi pielărie de 10.000 RON şi, în acelaşi timp, se impune achiziţionarea unei maşini noi de cusut în valoare de 100.000 RON
* Pentru aprovizionare, fabrica va solicita un credit "pe obiect" destinat aprovizionării şi unul pentru cheltuieli de investiţii
* Va primi 8.500 RON pentru aţă şi pielărie, respectiv 85.000 RON pentru maşina de cusut, restul urmând ca fabrica să acopere din surse proprii
* Avantajul acestui tip de împrumut constă în posibilitatea beneficiarului de a se aproviziona sau a-şi moderniza capacităţile de producţie la momentul potrivit.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite