Credite pentru întreprinzătorii din zonele miniere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prin intermediul Centrului de Dezvoltare Economică (CDE), întreprinzătorii care locuiesc în zonele miniere şi vor să se lanseze în afaceri pot accesa un program special de

Prin intermediul Centrului de Dezvoltare Economică (CDE), întreprinzătorii care locuiesc în zonele miniere şi vor să se lanseze în afaceri pot accesa un program special de microfinanţare.
Schema de microcreditare face parte din cadrul Proiectului de Închidere a Minelor şi Atenuare a Impactului Social, finanţat în baza Acordului de împrumut nr. 4.509-RO încheiat între România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. CDE este agenţia de credit nominalizată pentru administrarea fondului de microcredite în trei din cele cinci regiuni miniere, cuprinzând următoarele judeţe: Alba, Caraş-Severin, Tulcea, Hunedoara, Cluj, Sălaj, Bihor, Maramureş, Suceava, Bistriţa-Năsăud, Bacău, Prahova, Argeş, Dâmboviţa, Covasna, Harghita. Până în prezent, s-au acordat împrumuturi în valoare totală de 5,5 milioane USD, din care 13% au fost destinate finanţării unor afaceri deja existente şi 87% pentru start-up.
Mecanismul de finanţare are la bază caracteristicile microcreditării individuale combinată cu creditarea de grup. Specialiştii CDE coordonează activitatea de microcreditare, instruiesc beneficiarii şi monitorizează microcreditele pe tot parcursul derulării acestora.
Pot fi beneficiari eligibili: producătorii agricoli care deţin Certificat de Producător Agricol (CPA), persoanele fizice autorizate (PFA), asociaţiile familiale (AF) sau societăţile comerciale înregistrate ca SRL, SNC, SA etc. În principiu, se poate credita orice activitate generatoare de venit, înregistrată conform legii. Finanţatorii dau ca exemple achiziţia de echipamente, utilaje, vehicule, unelte noi sau uzate, achiziţiile de piese de schimb, materii prime, materiale. La fel, se mai pot acoperi cheltuieli pentru constituirea fondului de marfă, amenajarea de spaţii comerciale, hale de producţie, adăposturi pentru animale, spaţii pentru depozitarea furajelor, cumpărarea de animale sau furaje, înfiinţarea, întreţinerea şi, recoltarea unor culturi etc.
Dobânda se va reţine în momentul acordării împrumutului, fără comisioane suplimentare, şi se calculează în funcţie de durata creditului. Aceasta poate fi de:
n 3,8% pentru credite acordate pe o perioadă de 3 luni
n 5,8% pentru o perioadă de 6 luni
n 7,8% pentru 9 luni
n 9,5% pentru cele pe 12 luni.
Perioada de rambursare poate fi de maximum 3 ani, în funcţie de specificul activităţii finanţate. De asemenea, graficul de rambursare va fi adaptat activităţii desfăşurate, având rate flexibile propuse de client şi aprobate de CDE.
Garanţii flexibile pentru 10.000 de euro
Mărimea maximă a creditului este echivalentul a 10.000 euro în funcţie de programul derulat în regiunea respectivă; şi garanţiile cerute sunt flexibile, în funcţie de mărimea creditului solicitat şi de activitatea propusă spre finanţare. De regulă, se pot prezenta garanţii personale, gajuri, ipoteci etc.
Avantajul acestui tip de împrumut constă în reducerea semnificativă a timpului de aşteptare şi o flexibilitate sporită faţă de creditele obţinute pe calea "clasică" a băncilor comerciale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite