Credite mai ieftine pentru clienţii cu venituri mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marile companii sau chiar persoanele fizice cu venituri semnificative vor putea accesa împrumuturi bancare mai ieftine, de anul viitor. Acestea vor putea apela la agenţiile de rating în cazul în

Marile companii sau chiar persoanele fizice cu venituri semnificative vor putea accesa împrumuturi bancare mai ieftine, de anul viitor. Acestea vor putea apela la agenţiile de rating în cazul în care consideră că băncile le calculează un cost prea ridicat al împrumutului.
Cei care doresc neapărat un credit de la o anumită bancă, instituţie care însă le-a acordat un cost al împrumutului ce-i nemulţumeşte, se pot adresa unor societăţi de rating intern pentru a obţine o evaluare mai bună (scoring). "Dacă aceştia doresc şi cred că vor obţine un rating mai performant decât cel pe care-l calculează banca, se pot adresa unei agenţii specializate, precum Standard&Poors sau Fitch, pentru a obţine împrumuturi cât mai mari", a explicat Florin Georgescu, viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), în cadrul unui seminar organizat de Alpha Bank şi BNR. Astfel, clienţii vor avea posibilitatea de a alege între colaborarea cu agenţiile de rating sau supunerea la normele interne de scoring ale băncilor. "Va apărea posibilitatea de a alege între această colaborare cu agenţiile de rating sau de supunere la metode de scoring ale băncilor. Aplicarea acordului Basel II nu va îngreuna însă raporturile clienţilor cu băncile", a explicat Georgescu.
Totuşi, nu orice client va putea apela la o agenţie de rating pentru a obţine un credit mai ieftin. Motivul ţine de faptul că, pentru a obţine un scoring, clientul, fie companie sau persoană fizică, va trebui să plătească şi serviciile agenţiei de rating, care nu sunt deloc mici. În plus, în România nu sunt multe companii sau persoane ce pot obţine un scoring atât de bun încât costul total al împrumutului, rezultat din tarifele agenţiei de rating şi dobânda aferentă creditului, să fie mai mic decât în cazul în care ar fi apelat direct la bancă, pe structura standard de dobânzi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite