Credite eşalonate pentru producţia de utilaje grele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Companiile mari, producătoare de bunuri cu ciclu lung de fabricaţie (utilaje grele), pot accesa credite pe care băncile comerciale le acordă eşalonat, pe măsura evoluţiei cheltuielilor.Acest

Companiile mari, producătoare de bunuri cu ciclu lung de fabricaţie (utilaje grele), pot accesa credite pe care băncile comerciale le acordă eşalonat, pe măsura evoluţiei cheltuielilor.
Acest tip de credite se acordă pentru finanţarea activităţilor generatoare de produse cu ciclu lung de fabricaţie, în care se includ fără a fi limitative următoarele grupe: utilaje tehnologice de toate tipurile şi părţi ale acestora, corpuri de nave şi aeronave, sisteme flexibile, linii automate de prelucrare etc.
Durata unui credit se va stabili în funcţie de lungimea ciclului de execuţie al produselor, prevăzută în documentaţia tehnică şi contractele comerciale. Volumul maxim al creditului se determină pe baza costurilor estimate (antecalculate) pe fiecare contract, comandă şi produs în parte. Sumele se alocă eşalonat, în funcţie de evoluţia cheltuielilor intervenite de-a lungul procesului de producţie.
Documentaţia necesară obţinerii creditului trebuie să conţină, pe lângă cererea de credite (semnată de persoanele autorizate să reprezinte legal societatea) şi o evidenţă a situaţiei economico-financiare a societăţii bilanţ, contul de profit şi pierdere, încheiate pentru ultimii doi ani, balanţa de verificare încheiată pentru ultima lună. Finanţatorul mai poate solicita, după caz, raportul auditorilor firmei sau certificarea bilanţului conform reglementărilor legale în vigoare, situaţia fluxului de lichidităţi aferent perioadei pentru care clientul solicită creditul şi bugetul de venituri şi cheltuieli aferent activităţii generale. Se mai pot solicita: acordul de consultare la Centrala Riscurilor Bancare; certificate de atestare fiscală din care să rezulte creanţele bugetare restante la zi (la prima cerere de credit şi de câte ori se consideră necesar); hotărârea organului competent, cu privire la contractarea şi garantarea creditului; în cazul societăţilor pe acţiuni înscrierea la Registrul Comerţului şi avansarea spre publicare, în Monitorul Oficial Partea a IV-a, a hotărârii AGA de contractare a împrumutului.
Banca finanţatoare acceptă garanţii reale imobiliare - privilegiul şi ipoteca - şi garanţii reale mobiliare: depozit bancar (cash colateral), certificate de depozit, certificate de depozit cu discount, titluri la ordin şi titluri nominative, acţiuni, cesiune de creanţă, echipamente, instalaţii, un plan de afaceri, fond de comerţ etc. Se mai pot prezenta, de asemenea, şi garanţii personale: scrisori de garanţie bancară, avalizarea titlurilor de credit în favoarea băncii creditoare, garanţii de companie/firmă emise de fonduri de garantare, fideiusiunea/cauţiunea, garanţii emise de autorităţile administraţiei publice locale sau o asigurare de risc financiar de neplată.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite