Creditarea bate pasul pe loc, „Prima Casă“ rezistă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De mai bine de un an, procesul de creditare a populaţiei a stagnat. Doar împrumuturile în euro pentru locuinţe în euro mai au căutare, pe fondul derulării programului guvernamental. Nesiguri pe viitorul situaţiei financiare, românii nu se mai încumetă să se împrumute la bănci. Doar investiţiile pe termen lung îi mai tentează.

De la izbucnirea crizei economice, băncile comerciale au devenit mult mai prudente în acordarea de noi credite, iar populaţia, afectată de scăderea veniturilor şi de creşterea gradului de îndatorare pentru vechile împrumuturi, nu se mai încumetă să se îndatoreze. Astfel, procesul de creditare bate pasul pe loc de mai bine de un an. Ultimele date publicate ieri de Banca Naţională a României arată că împrumuturile în lei, unde dobânzile se menţin mult peste cele la euro, nu mai constituie o soluţie pentru români. Soldul creditelor în lei acordate de bănci populaţiei a scăzut cu 5,75% în intervalul iunie 2010 - iunie 2011, până la 35,43 miliarde de lei.

Împrumuturi numai pentru casă

Cele mai mari scăderi pe componenta în monedă naţională s-au înregistrat la creditele pentru consum (7,35%), respectiv la cele pentru locuinţe (7,14%). O uşoară creştere, de doar 0,5%, s-a consemnat la împrumuturile contractate de români în alte scopuri, cum sunt cele auto. Una dintre lecţiile învăţate de români în perioada crizei a fost aceea de a nu se mai îndatora pentru consum. Cei care s-au încumetat să contracteze credite în ultimul an, au făcut-o pentru investiţii pe termen lung, adică pentru achiziţionarea unei locuinţe. În timp ce soldul creditelor pentru consum în euro s-a redus cu aproape 5% în perioada iunie 2010 - iunie 2011, până la 6,4 miliarde de euro, pentru locuinţe, soldul a urcat cu 13,9%, până la 5,7 miliarde de euro.

Un factor important în evoluţia împrumuturilor imobiliare îl constituie derularea programului „Prima Casă". De asemenea, campaniile de refinanţare ale băncilor i-a determinat pe mulţi români să renunţe la creditele vechi pentru unele noi, dar cu dobânzi mai mici. Atraşi de dobânzile mai mici comparativ cu cele aplicate creditelor standard, maximum 4%+indicele EURIBOR la trei luni, dar şi de avansul maxim de 5% din valoarea proprietăţii, românii au ales să contracteze „Prima Casă". Programul guvernamental a ajuns la a patra etapă, iar câteva bănci, din cele 16 care şi-au anunţat intenţia de a participa, au început deja să acorde împrumuturi. Raiffeisen Bank a anunţat de ieri că începe să acorde credite „Prima Casă", având la dispoziţie un plafon maxim de împrumuturi de 115 milioane de euro. Celelalte bănci care au început acordarea de credite prin programul guvernamental sunt BCR, BRD, CEC Bank, Alpha Bank, Millennium Bank, OTP Bank, Banca Transilvania şi Piraeus Bank. 

Vezi pe forbes.ro cum influențează Prima Casă 4 prețurile locuințelor

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite