Creditarea în valută prinde iar viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

miliarde de euro, în creştere cu 50,5% faţă de perioada similară a anului trecut. "Creditul în valută accelerează viteza de creştere pentru că aceste împrumuturi sunt mai ieftine decât

miliarde de euro, în creştere cu 50,5% faţă de perioada similară a anului trecut. "Creditul în valută accelerează viteza de creştere pentru că aceste împrumuturi sunt mai ieftine decât cele în lei", explică Dragoş Cabat, vicepreşedintele Asociaţiei CFA România. În plus, perspectivele creditării în valută s-ar putea îmbunătăţi. "Începând cu anul viitor, băncile nu vor mai fi obligate să îşi limiteze expunerea pe valută la plafonul de trei ori fondurile proprii", adaugă Dragoş Cabat. Mai mult, o sursă de creştere a creditării în valută ar putea veni şi din restricţiile Băncii Naţionale privind modul de calcul al gradului de îndatorare. Astfel, băncile comerciale sunt obligate să ţină cont atât de dobânzile şi împrumutul propriu-zis (principalul), cât şi de toate comisioanele ataşate creditului, atunci când calculează ponderea ratei totale în venitul net. Ceea ce reprezintă un handicap pentru împrumuturile în lei, care au un cost mai mare decât cele în valută.
Totodată, un alt stimulent pentru creditarea în valută ar putea fi reprezentat de tendinţa de apreciere a mondei naţionale. Spre exemplu, Banca Naţională a raportat, ieri, un curs de schimb ce a coborât la 3,4344 lei noi/euro şi la 2,6041 lei noi/dolar. Astfel, numai pe parcursul lunii noiembrie, moneda naţională a câştigat 2,5% în faţa euro şi 6,1%, comparativ cu dolarul. Iar o eventuală continuare a tendinţei de apreciere a leului ar putea conduce la scăderea costului creditării în valută. Pe de altă parte, în cazul inversării tendinţei, creditele în euro sau dolari ar putea ajunge la costuri chiar mai mari decât cele ale împrumuturilor acordate în monedă naţională. Spre deosebire de împrumuturile în valută, cele în lei au înregistrat o reducere a vitezei de creştere. Datele publicate de banca centrală arată faptul că, în luna octombrie, soldul total al împrumuturilor în lei a fost de 22,1 miliarde de lei noi, cu 115,6% mai mult decât valoarea din perioada similară a anului trecut. Spre deosebire, în septembrie 2006, viteza anuală de creştere a fost de 123,2%, peste cea din octombrie. Dragoş Cabat precizează că reducerea ritmului de majorare a creditelor acordate populaţiei în lei este una normală pentru această perioadă a anului. "În general, perioada septembrie-noiembrie este una în care oamenii iau mai puţine credite. În schimb, multe persoane vin şi rambursează împrumuturile mai vechi", explică Dragoş Cabat. Spre exemplu, luna octombrie din 2005 a adus o scădere cu circa trei puncte procentuale a ritmului de creştere a creditelor de consum. Motivaţia ar putea fi reprezentată de apropierea Sărbătorilor de Iarnă, perioadă în care împrumuturile de nevoi personale sporesc într-un ritm alert. Tot datorită apropierii Sărbătorilor, economiile populaţiei au sporit, în octombrie, faţă de luna precedentă. Astfel, datele publicate de BNR arată faptul că economiile totale în lei ale populaţiei însumau, în octombrie, 19,2 miliarde de euro, cu 18,7% mai mult decât în perioada similară a anului precedent. Totuşi, câştigurile oferite de depozitele la termen nu sunt suficient de mari astfel încât să fie atractive pentru populaţie, lucru demonstrat de încetinirea vitezei de creştere de la 25%, pe parcursul lui 2005, la circa 15%-18%, în anul curent.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite