Credit imobiliar pentru companii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creditarea companiilor reprezintă pentru bănci un segment de piaţă care începe să-şi arate adevăratul potenţial. Este de aşteptat ca şi la acest capitol România să se alinieze în timp

Creditarea companiilor reprezintă pentru bănci un segment de piaţă care începe să-şi arate adevăratul potenţial. Este de aşteptat ca şi la acest capitol România să se alinieze în timp tendinţelor existente pe plan european, unde circa 50% din totalul creditelor sunt acordate firmelor.
În România, peste 74% din împrumuturi sunt acordate persoanelor fizice şi numai 20% reprezintă finanţările acordate companiilor. Cererea este în creştere însă şi din partea companiilor mici, motiv pentru care băncile se întrec a lansa produse dedicate acestora. Un exemplu este Banca Transilvania, care a lansat, ieri, un credit imobiliar destinat companiilor şi persoanelor fizice autorizate care vor să investească în domeniul imobiliar. Creditul poate fi acordat fără avans, pe o perioadă de maximum 15 ani - cel mai lung termen din piaţă -, fiind cel de-al optulea produs al băncii creat special pentru firmele mici şi mijlocii. Suma maximă care poate fi acordată este de 200.000 euro sau echivalentul în lei, nivelul actual al dobânzilor fiind de 10,5% pentru mprumuturile în lei şi de 11,5% pentru cele în euro. Avantajul acestui produs este că firma poate să nu plătească un avans la contractarea creditului, dar este bine de ştiut că nivelul comisionele percepute de bancă variază în funcţie de avansul onorat. Astfel, pentru un avans între zero şi 15%, comisionul este de 2% din valoarea creditului, pentru un avans de 15-30%, comisionul este de 1%, iar pentru cei care aduc avans de cel puţin 30% din valoarea imobilului, banca nu percepe comision de acordare a creditului. Creditul este destinat achiziţionării de proprietăţi imobiliare, precum: locuinţe de serviciu, sedii de birouri, spaţii comerciale sau terenuri intravilane. În primul an de creditare, clientul are posibilitatea să beneficieze de o perioadă de graţie de până la nouă luni de la plata ratei creditului, în care acesta va trebui să plătească băncii doar comisioanele şi dobânzile."E un credit mai scump în primul an deoarece clientul nu plăteşte avans şi astfel el va împărţi cu noi un risc", a spus directorul general adjunct al Băncii Transilvania, Ionuţ Pătrăhău. El a explicat că, în timpul în care clientul ar fi economisit pentru avans, ar fi trebuit să îi plătească vânzătorului oricum o sumă mai mare pe imobil, din cauza creşterii preţurilor. Produsul a fost gândit pentru persoanele fizice care nu au avansul de 25%, dar care pot lua acest credit printr-o firmă fără probleme. Printre condiţiile de contractare a împrumutului amintim de evoluţia pozitivă a cifrei de afaceri, înregistrarea unui profit din exploatare, neînregistrarea la Centrala Incidentelor de Plăţi cu mai mult de trei incidente majore în ultimele şase luni.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite