Credex, de la IFN la broker de credite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instituţia financiară nebancară Credex, compania de credite de consum deţinută de Dan Ostahie, acţionarul retailerului Altex, şi de Raiffeisen Bank, urmează să se transforme în broker de credite, pentru a nu mai fi obligată la o majorare de capital impusă de cerinţele de prudenţialitate ale Băncii Naţionale a României, spun surse din piaţă.

Contactat de "Adevărul", Dan Ostahie a refuzat să confirme aceste informaţii. "Nu pot să vă confirm acest lucru", a spus Ostahie.

Credex Finanţare S.A. este înscrisă în Registrul Special al Instituţiilor Financiare Nebancare de la Banca Naţională a României (BNR), în secţiunea activităţi multiple de creditare, de la data de 19 februarie 2009, avându-l ca administrator pe omul de afaceri Dan Ostahie. Anterior, instituţia a fost înscrisă în Registrul General al INF-urilor al băncii centrale, fapt ce nu impunea respectarea condiţiilor de adecvare a capitalului.

Astfel, Credex Finanţare urmează să fie radiată din Registrul Special al Instituţiilor Financiare Nebancare de la BNR. Compania nu va mai acorda credite în nume propriu şi doar va intermedia. În prezent, şi EFG Retail Services şi UniCredit Consumer Financing acordă credite de consum în magazinele Altex.

Afacerile Altex, în scădere cu 50%

Retailerul de electronice, electrocasnice şi IT&C a înregistrat în primele nouă luni din 2009 o cifră de afaceri de 124 milioane de euro, în scădere cu 50% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent când a raportat 248 milioane de euro. În efortul de a reduce costurile operaţionale, retailerul a renunţat de la începutul lui 2008 şi până în august 2009 la 25% din personal, până la 1.500 de salariaţi. În plus, a micşorat salariile angajaţilor din sediul central cu 20%, din cauza scăderii vânzărilor în această perioadă.

Dan Ostahie a cesionat, în septembrie 2006, un pachet de 30% din acţiunile Credex către Raiffeisen. Compania Bomenveld din Olanda, controlată indirect de Ostahie, deţinea 69,6% din acţiuni, restul acţiunilor aflându-se în proprietatea a patru persoane fizice.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite