Creanţele şi energia se vor licita în ringul Bursei de Mărfuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

BRM are acceptul autorităţilor pentru a intermedia compensările şi contractele de furnizare la termen a energiei Conducerea Bursei Române de Mărfuri (BRM) a anunţat, ieri, că va

BRM are acceptul autorităţilor pentru a intermedia compensările şi contractele de furnizare la termen a energiei

Conducerea Bursei Române de Mărfuri (BRM) a anunţat, ieri, că va intermedia, începând din 22 februarie, încheierea de contracte pentru livrarea la termen a energiei electrice -"forward". De asemenea, instituţia bursieră are acceptul ministerelor de Finanţe şi de Justiţie pentru a organiza tranzacţionarea creanţelor comerciale între firme.

"Până în 22 februarie vom trimite mesaje către producătorii de energie electrică, pentru a vedea dacă vor să vândă prin BRM", a spus Mircea Filipoiu, preşedintele Bursei Române de Mărfuri. El nu a exclus posibilitatea ca BRM să devină bursă regională de energie, intenţie anunţată şi de operatorul bursei de electricitate OPCOM. De asemenea, BRM "este interesată şi de introducerea de tranzacţii cu petrol şi gaze naturale", a menţionat Filipoiu.

Despre tranzacţiile cu energie, şeful BRM a precizat că acestea se vor desfăşura prin licitaţie cu strigare. "Avem primul ordin de cumpărare pentru 10 MWh în bandă, ordin transmis de către grupul Ennet, iar energia electrică va fi livrată companiei în perioada 1 martie 2007 - 28 septembrie 2008", a mai spus Filipoiu.

Printre acţionarii BRM se află Nuclearelectrica, Electrica, Termoelectrica, Hidroelectrica. BRM are în prezent 120 de membri acţionari.

Operatorii pieţei se ceartă, deşi nu sunt concurenţi

Conducerea BRM a ţinut să precizeze că tranzacţiile tip "forward" nu intră în concurenţă directă cu serviciile oferite de OPCOM, ci se aduc astfel noi instrumente în piaţa de profil. Cu toate acestea, disputa dintre cei doi operatori s-a înteţit în ultima perioadă. În urmă cu două săptămâni, reprezentanţii BRM au criticat activitatea operatorului pieţei de energie electrică OPCOM, afirmând că tranzacţiile realizate pe una dintre platformele administrate de acesta sunt lipsite de transparenţă şi au anunţat că intenţionează să ofere producătorilor şi furnizorilor de energie posibilitatea de a efectua tranzacţii pe o platformă proprie.

În replică, oficialii OPCOM au respins afirmaţiile, susţinând că acestea sunt motivate de dorinţa BRM de a obţine exclusivitatea tranzacţiilor de electricitate.

Legislaţia secundară trebuie corectată

Bursa Română de Mărfuri a solicitat ministrului economiei, Varujan Vosganian, să modifice un ordin al fostului şef al MEC, astfel încât actul să permită Bursei să efectueze tranzacţii cu energie electrică. Ordinul emis anul trecut de către Codruţ Şereş stabileşte că tranzacţiile bursiere cu electricitate pot fi efectuate exclusiv de către OPCOM.

Constantin Boştină, unul dintre liderii din conducerea BRM, a afirmat că piaţa de energie din România este "nefuncţională, rigidă şi funcţionează pe aranjamente. Cine este mai isteţ ajunge în faţă".

Boştină a afirmat că piaţa de energie trebuie să atragă mai mulţi operatori, pentru a se asigura condiţii concurenţiale şi un preţ de referinţă cât mai aproape de realitate. "Există voinţă politică, un angajament al Ministerului Economiei şi al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei de a reconfigura piaţa de energie", a mai spus Boştină.

Până în 22 februarie vom trimite mesaje către producătorii de energie electrică, pentru a vedea dacă vor să vândă prin BRM
Mircea Filipoiu
preşedintele Bursei Române de Mărfuri

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite