Cotaţiile SIF-urilor încep săptămâna în scădere
0În prima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii, piaţa a încheiat în uşoară creştere. Indicele BET a înregistrat o apreciere de 0,12%, iar indicele BET-Compozit de 0,08%, pe fondul
În prima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii, piaţa a încheiat în uşoară creştere. Indicele BET a înregistrat o apreciere de 0,12%, iar indicele BET-Compozit de 0,08%, pe fondul unei valori de tranzacţionare destul de mare, de 72,15 milioane de lei (20,49 milioane de euro). În schimb, titlurile SIF au resimţit noi corecţii, depreciindu-se, în medie, cu aproape două puncte procentuale.
"Evoluţia pieţei poate fi explicată şi în contextul scăderii generale înregistrate de pieţele externe. Volumele destul de bune de tranzacţionare indică însă prezenţa banilor în piaţă, şi, din acest considerent, nu ne aşteptăm la scăderi dramatice ale cotaţiilor pe termen scurt", comentează un broker.
Surse din piaţă pun scăderea resimţită, ieri, de titlurile SIF şi pe seama zvonurilor despre o negociere între Erste Bank şi cele cinci Societăţi de Investiţii Financiare pentru schimb de acţiuni BCR şi pentru ridicarea pragului de deţinere la 5%, negociere infirmată însă de reprezentanţii societăţilor financiare. Cea mai mare scădere, cu 2,70%, a fost înregistrată, ieri, de acţiunile SIF Oltenia (SIF 5). Ultimul preţ de tranzacţionare pentru titlurile SIF 5 a fost de 3,2400 lei/acţiune. Totodată, SIF Oltenia s-a detaşat, ieri, cu un rulaj de aproape 9,5 milioane de lei. Acţiunile SIF Muntenia (SIF 4) s-au depreciat cu 2,26%, până la cursul de 1,7300 lei/titlu, cele ale SIF Banat-Crişana cu 1,81%, până la 2,7200 lei/titlu, iar acţiunile SIF Moldova (SIF 2) au coborât cu 1,67%, ajungând la 2,9400 lei/titlu. şi acţiunile SIF Transilvania (SIF 3) s-au ieftinit, ieri, cu 1,15%, încheind la preţul de 2,5700 lei/titlu. SIF Transilvania a vândut, ieri, întregul pachet de acţiuni deţinut la SC Bâlea Estival 2002 SA Neptun (2.001.335 acţiuni), reprezentând 39,62% din capitalul social al emitentului, la preţul de 1,64 lei/acţiune.
Petrom, în topul lichidităţii
În sectorul petrolier, titlurile Petrom (SNP) au fost cele mai lichide, pe parcursul şedinţei de ieri fiind transferate peste 28 milioane de acţiuni. Acţiunile Petrom au închis la preţul şedinţei precedente, de 0,6000 lei/titlu. La acest curs a fost perfectată şi o tranzacţie specială (deal) cu un pachet de 17,43 milioane de acţiuni. Acţiunile Rompetrol Rafinare Constanţa (RRC) au continuat pe minus, ajungând la cursul de 0,0857 lei/titlu (-2,06%). În sectorul bancar, atât titlurile Băncii Transilvania (TLV), cât şi cele ale BRD Groupe Societe Generale (BRD) au încheiat pe plus, în creştere faţă de sesiunea anterioară cu 1,85%, respectiv cu 1,59%. În sectorul farmaceutic, corecţiile au afectat evoluţia titlurilor Antibiotice (ATB) şi Biofarm (BIO), care au pierdut 4,89%, şi respectiv 5,04%, în contextul aprecierilor semnificative înregistrate în ultima perioadă. Acţiunile Sicomed (SCD) au urcat cu 0,63%. Potrivit raportului trimestrial al grupului ceh Zentiva, vânzările Zentiva România au crescut în primele nouă luni ale anului de 11 ori comparativ cu intervalul similar din 2005 până la 1,75 miliarde de coroane cehe (61,9 milioane de euro). Creşterea vânzărilor a fost determinată, în principal, de achiziţia companiei Sicomed, în toamna anului trecut.