Cotările promise pentru 2006 bat pasul pe loc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un fel de cincinal cu împliniri măreţe anunţa, în luna martie, noul consiliu de administraţie al Bursei de Valori Bucureşti. Listarea companiilor de utilităţi, 50 de mari companii private în

Un fel de cincinal cu împliniri măreţe anunţa, în luna martie, noul consiliu de administraţie al Bursei de Valori Bucureşti. Listarea companiilor de utilităţi, 50 de mari companii private în ring, creşterea rulajului zilnic la 40 milioane de euro şi o capitalizare bursieră de 50 miliarde de euro. "Bursa are nevoie de emitenţi privaţi dinamici noi, de tipul Mobexpert, Altex, Domo, Softwin, Diverta, Ultra Pro Computers", spuneau, în urmă cu trei luni, reprezentanţi ai Bursei. Stadiul actual al tratativelor BVB cu firmele în cauză face greu de crezut prognoza că listările se vor ţine lanţ, aşa cum ar trebui să se întâmple pentru un rezultat cât de cât în acord cu aşteptările.
"Până acum, nu am fost contactaţi sau invitaţi la discuţii pe această temă de către reprezentanţii Bursei din Bucureşti. Pentru Domo, listarea este o alternativă de finanţare, nu o prioritate, şi nu cred că vom demara în acest an proceduri în acest sens. Până la sfârşitul anului însă, vom lua o hotărâre în ceea ce priveşte demersul unei posibile listări", spune preşedintele Domo, Lorand Szavardi.
"Desigur, am luat în calcul această posibilitate de finanţare, şi considerăm că Altex este o companie eligibilă pentru o listare prin ofertă publică iniţială (IPO) de succes. Până acum nu a existat un dialog formalizat între noi şi reprezentanţii Bursei de Valori", precizează preşedintele Altex, Dan Ostahie. Pentru firmele din IT, situaţia stă puţin mai bine. "Într-adevăr, au fost discuţii cu Bursa de Valori la nivel de patronat. În perioada următoare, Asociaţia Naţională a Industriei de Software şi Servicii (ANIS) va continua discuţiile cu BVB, ca să studieze posibilitatea creării unui cadru atractiv pentru firmele de software", subliniază preşedintele Softwin, Florin Talpeş. În momentul de faţă, intrarea în ringul bursier a Softwin se află în faza de prospectare: "Studiem toate posibilităţile acestei listări. Ca orizont de timp, cel puţin una dintre companiile grupului Softwin va ieşi în aproximativ trei ani pe o Bursă, şi luăm în calcul şi Bursa de Valori Bucureşti", ne-a declarat Florin Talpeş.

Companiile de stat nu se grăbesc
Programul "O piaţă puternică dezvoltarea pieţei de capital", lansat de guvern în urmă cu doi ani, nu a dat rezultatele scontate. În afară de listarea Transelectrica, anunţată de oficialii companiei pentru data de 7 august, nu există, încă, un calendar şi pentru celelalte companii. Cât despre Fondul Proprietatea, acesta va fi autorizat de CNVM abia după modificările legislative iniţiate în urma înlocuirii lui Nicolae Ivan cu Alexandru Păunescu.

Culisele Bursei, în fază de şantier
Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, Septimiu Stoica, nu renunţă la viziunea sa optimistă, acceptând doar că s-a cam lăsat tăcerea peste marile proiecte ale acestui an, cele mai multe dintre ele fiind acum "în fază de şantier". şeful Bursei este convins că "societăţile de brokeraj au un portofoliu de clienţi pe care urmăresc să-i aducă pe piaţă". Acestora ar trebui să li se adauge "un număr mult mai mare de instrumente cu venit fix", iar în ceea ce priveşte titlurile ipotecare şi pensiile private "ar trebui să se facă mai mulţi paşi". În plus, "ar fi normal ca negocierile privind listarea Transgaz şi Romgaz, ca să nu mai vorbim de Fondul Proprietatea să avanseze semnificativ, pentru că, după evaluările optimiste de la începutul anului, acum trecem printr-o perioadă de tăcere", conchide Septimiu Stoica.

"După evaluările optimiste de la începutul anului, acum trecem printr-o perioadă de tăcere. Sperăm ca procesele de listare a Romgaz, Transgaz sau a Fondului Proprietatea să avanseze semnificativ."
Septimiu Stoica
preşedintele Bursei de Valori Bucureşti

"Considerăm că Altex este o companie eligibilă pentru o listare de succes, dar până acum nu a existat un dialog formalizat între noi şi reprezentanţii Bursei"
Dan Ostahie
preşedintele Grupului Altex

"În perioada următoare, Asociaţia Naţională a Industriei de Software şi Servicii (ANIS) va continua discuţiile cu Bursa de Valori, ca să studieze posibilitatea creării unui cadru atractiv pentru listarea firmelor de software"
Florin Talpeş
preşedintele Grupului Softwin

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite