Cota redusă de TVA, 7%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele două zile de dezbateri pe tema accizelor care ar trebui plătite de producătorii particulari de ţuică şi rachiu de la 1 ianuarie 2007, când noile prevederi vor intra în vigoare, nu au dus


Cele două zile de dezbateri pe tema accizelor care ar trebui plătite de producătorii particulari de ţuică şi rachiu de la 1 ianuarie 2007, când noile prevederi vor intra în vigoare, nu au dus la modificarea propunerii guvernului în acest sens, luându-se decizia de principiu că este nevoie de o soluţie de compromis pentru aceştia.
Impozitul agricol, amânat pentru 2008
Una dintre propunerile ministrului finanţelor, Sebastian Vlădescu, care nu a fost acceptată de senatori, este introducerea impozitului de 2% datorat de persoanele care obţin venituri din vânzarea produselor agricole, de la 1 ianuarie 2007. Astfel, dacă şi deputaţii vor urma exemplul colegilor senatori, plata acestui impozit va fi amânată pentru 2008.
Un alt bobârnac dat Ministerului Finanţelor, care se pronunţase împotriva cotelor diferenţiate de TVA, a fost diminuarea cotei reduse de TVA de la 9% la 7%. Senatorii nu au fost însă de acord cu amendamentul de includere a produselor alimentare în categoria celor taxate cu cotă redusă.
Taxe diferenţiate pe piaţa de capital
Câştigurile obţinute din tranzacţiile pe piaţa de capital ar putea fi taxate în continuare cu cote diferenţiate în funcţie de perioada de deţinere a acţiunilor, dacă şi Camera Deputaţilor va adopta această prevedere dorită de Senat. Astfel, câştigurile obţinute pentru deţinerile mai mari de un an vor fi taxate cu cota de 1%, iar cele păstrate în portofoliu mai puţin de un an - cu 16%. Câştigul determinat din transferul titlurilor de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise, ar putea fi impozitat cu o cotă de 1% (faţă de 5%, din varianta Codului aprobată de guvern), impozitul reţinut constituind plată anticipată în contul impozitului anual datorat.
Scutire de impozite pentru investiţiile de peste 100.000 de euro
Firmele care realizează investiţii de peste 100.000 de euro pe o perioadă de până la 5 ani inclusiv vor beneficia de scutirea de la plata impozitului pe clădiri şi teren datorat consiliilor locale, a hotărât Senatul. Consiliul local poate stabili, în cazul investiţiilor de peste 100.000 de euro finalizate şi puse în funcţiune la data intrării în vigoare a Codului Fiscal, cota de 0,25% la calculul impozitului pe clădiri, pentru o perioadă de 3 ani, inclusiv. Guvernul propusese investiţii de peste un milion de euro pentru acordarea acestor scutiri.
Microîntreprinderile care produc bunuri materiale şi obţin cel puţin 50% din venituri din astfel de activităţi vor putea să opteze, de la începutul anului viitor, între impozitarea cu 1,5% a cifrei de afaceri sau cu 16% a profitului. Având în vedere rapiditatea cu care au fost adoptate aceste modificări, este de aşteptat ca şi Camera Deputaţilor să urmeze exemplul colegilor din Senat.
Unde se aplică TVA în cotă redusăn manuale şcolare; n cărţi, ziare şi reviste, cu excepţia celor destinate publicităţii; n livrarea de proteze şi accesoriile acestora, cu excepţia protezelor dentare; n medicamente de uz uman şi veterinar; n cazarea în unităţi turistice; n camping; n servicii constând în permiterea accesului la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, grădini zoologice şi botanice, târguri, expoziţii şi evenimente culturale, cinematografe.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite