Cota de lapte, alocată pe ultima sută de metri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi este ultima zi în care producătorii pot face solicitări pentru alocarea cotei de lapte. Odată cu intrarea în Uniunea Europeană, cantitatea de lapte care este produsă pentru piaţă va

Astăzi este ultima zi în care producătorii pot face solicitări pentru alocarea cotei de lapte. Odată cu intrarea în Uniunea Europeană, cantitatea de lapte care este produsă pentru piaţă va fi restricţionată. România are alocată o cotă de 3 milioane de tone, din care 2 milioane de tone pentru vânzări directe, pe piaţă, şi un milion de tone pentru livrări către fabricile de lapte.
Începută în urmă cu două luni, campania pentru alocarea cotei de lapte demarase neconvingător, făcându-i pe oficialii din Ministerul Agriculturii să se îndoiască de succesul demersului. După prima lună de campanie, din 1.028.000 de producători de lapte, erau înscrişi numai 40.000.
Conform ultimei situaţii operative a Ministerului Agriculturii de la sfârşitul săptămânii trecute, pentru livrarea către fabricile de procesare s-au înscris 180.000 de producători, care solicitau 780.000 de tone, în timp ce pentru vânzări directe erau înscrişi 440.000 de producători, cu solicitări care însumează 1.530.000 de tone. Lucian Elisei, directorul Departamentului de Administrare a Cotei de Lapte din cadrul Ministerului Agriculturii, apreciază că, după o primă perioadă în care s-au informat, ţăranii au dat năvală la înscriere, şi acestea continuă în forţă pe ultima sută de metri. Oficialul MAPDR apreciază că nivelul de alocare al cotei de lapte va fi de 2,8-2,9 milioane de tone, diferenţa constituind o rezervă naţională, care va fi alocată ulterior companiilor care se dezvoltă. Acum, atribuirea cotei de lapte este gratuită. După 1 aprilie 2007 se va putea vinde, lăsa moştenire sau va putea fi convertită de la livrări directe la cele către unităţile de procesare. Circa 500.000 de producători nu s-au arătat interesaţi de cotă. Aceştia au, în general, o singură vacă, iar laptele este folosit pentru consumul propriu. Cu 1,7 milioane de vaci crescute în 1,028 milioane de ferme, România are cel mai mic număr de vaci pe exploataţie din Europa.
Odată obţinută, cota de lapte trebuie folosită, în caz contrar producătorii urmând să iasă din sistem. Autorităţile îndeamnă producătorii să fie precauţi cu vânzarea cotei de lapte, pentru că reprezintă dreptul lor de a vinde pe piaţa europeană. Ungurii şi polonezii s-au grăbit să vândă cota de lapte olandezilor şi acum aceştia produc laptele pe care aveau dreptul să-l producă Ungaria şi Polonia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite