Cota unică a îmbogăţit bugetul, dar i-a învrăjbit pe politicieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un raport realizat de directorul de cercetare al Societăţii Academice Române (SAR), Sorin Ioniţă, arată că, dincolo de luptele politice pe care le-a stârnit, aplicarea cotei unice a condus la

Un raport realizat de directorul de cercetare al Societăţii Academice Române (SAR), Sorin Ioniţă, arată că, dincolo de luptele politice pe care le-a stârnit, aplicarea cotei unice a condus la o creştere semnificativă a veniturilor bugetare.
Sunt însă criticate "lentoarea şi lipsa de convingere cu care guvernul răspunde la criticile venite din ţară şi străinătate" pe tema cotei unice. "Pare că nici el (n.n. guvernul) nu e convins că a făcut bine ce a făcut (), lipsit, cum este, de un mecanism propriu de evaluare a politicilor pe care le aplică". Ca argument, autorul studiului notează: "Cifrele de încasare demonstrează că reforma, chiar cu bâlbâielile discutate, a fost un succes chiar din primul an de aplicare".

"Starea naturală" a banilor în buzunare, nu la buget
În timp ce contribuabilii (în special, firmele) au rămas cu mai mulţi bani la dispoziţie, procentul din PIB colectat la buget e acelaşi ca înainte de reformă, ceea ce este apreciat drept "un mare succes". Asta pentru că, potrivit lui Sorin Ioniţă, "starea naturală a banilor câştigaţi de mine este în buzunarul meu, nu la bugetul de stat, indiferent ce cred macroeconomiştii preocupaţi de tot felul de echilibre".

Guvernului îi lipseşte radicalismul
"Guvernul a bâlbâit, în 2005, elemente importante ale cotei unice, precum impozitarea câştigurilor personale din tranzacţii la bursă, a celor din tranzacţii imobiliare, regimul microîntreprinderilor şi leasingul". Astfel că, "dacă reforma fiscală suferă de ceva, acesta nu este radicalismul, ci tocmai lipsa lui", conchide directorul de cercetare al SAR.

Scenariu pentru viitorul apropiat
Dacă guvernul va "completa şi consolida" reforma fiscală, rezultatul ar putea fi "o stabilizare a veniturilor bugetului la 33% din PIB", după următorul scenariu: l 1%, creştere structurală, ca urmare a reformei de până acum; l 1,5-2%, din completarea reformei; l 0,5%, din reforma impozitelor pe proprietate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite