Costurile vieţii impun o nouă proiecţie a inflaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

SCUMPIRI Creşterea preţurilor la alimentele de bază şi a tarifelor pentru întreţinerea locuinţelor întunecă anticipaţiile Băncii Naţionale Conducerea BNR a anunţat, ieri, o nouă

SCUMPIRI Creşterea preţurilor la alimentele de bază şi a tarifelor pentru întreţinerea locuinţelor întunecă anticipaţiile Băncii Naţionale

Conducerea BNR a anunţat, ieri, o nouă corectare în sus a proiecţiei de inflaţie, de la 5,9% - cât era în februarie - la 6% pentru acest an.

Pâinea, uleiul, lactatele, ouăle, legumele, fructele, ţigările, telefonul, energia şi combustibilii - acestea sunt mărfurile care s-au scumpit cel mai mult, influenţând în proporţie de 75% rata inflaţiei. Observând acest fenomen, dar şi creşterea costurilor de producţie la nivelul agriculturii şi industriei alimentare, experţii Băncii Naţionale a României (BNR) s-au văzut nevoiţi să revizuiasă, pentru a doua oară în acest an, proiecţia de inflaţie. Până în februarie, anticipaţia BNR pentru 2008 era de 4,3%, apoi a ajuns la 5,9%. Ieri, noua proiecţie - anunţată de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu - a fost de 6%.

Comentând majorarea anuală a preţurilor de consum, Isărescu a arătat că această situaţie "are o parte bună, pentru că nu avem o creştere generalizată". Partea proastă este că "s-au creat o percepţie şi o anticipaţie de scumpiri la nivelul acestor produse".

Trufandalele strică media scumpirilor

Cea mai mare contribuţie la creşterea medie a preţurilor a avut-o subgrupa legume-fructe-ouă, cu 1,51 puncte procentuale, urmată de produsele de morărit şi panificaţie - 0,94 puncte şi combustibili - 0,91 puncte. Energia a contribuit la scumpirea generalizată a preţurilor de consum cu 0,76 puncte, fiind urmată de subcategoria ulei, cu 0,6 puncte.

O influenţă semnificativă în creşterea inflaţiei au mai avut şi telefonia, cu 0,53 puncte, laptele şi produsele lactate - 0,5 puncte, tutunul şi ţigările - 0,48 puncte.

Isărescu a arătat că influenţa negativă a producţiei agricole slabe a fost evidentă şi se va menţine cu un efect din ce în ce mai mic până în lunile de vară. Pe de altă parte, guvernatorul BNR a explicat că este evidentă şi o contribuţie a preţurilor agricole de la nivel internaţional.

În acelaşi timp, şeful băncii centrale a evidenţiat că şi deprecierea monedei naţionale şi-a spus cuvântul în ceea ce priveşte preţurile la telefonie şi la produse din import, mai ales la maşini.
Cât despre dobânda de politică monetară, Mugur Isărescu a spus că, "dacă vom avea, la toamnă, inclusiv printr-un an agricol bun, o inflaţie în scădere, atunci ne vom gândi şi la o reducere de dobânzi".

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite