Costurile de producţie cresc mai mult decât vânzările

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Manopera şi materialele s-au scumpit cu 20%, livrările sunt cu doar 6% mai mari În primul semestru din acest an, cheltuielile cu forţa de muncă şi cu materiile prime au avut creşteri

Manopera şi materialele s-au scumpit cu 20%, livrările sunt cu doar 6% mai mari

În primul semestru din acest an, cheltuielile cu forţa de muncă şi cu materiile prime au avut creşteri care vor duce inevitabil la scumpirea produselor finite.

Angajatorii din industrie, dar şi din alte ramuri importante ale economiei, s-au confruntat cu o scumpire a forţei de muncă de peste 20% în prima jumătate a acestui an.

De asemenea, costurile de producţie induse de cheltuielile cu materia primă şi cu materialele au crescut cu peste 19%. În schimb, avansul cifrelor de afaceri, reprezentând vânzările, a fost mult mai timid, respectiv 6,3% în primul semestru din 2008 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Unde vor duce toate acestea? Sub o asemenea presiune a costurilor, producătorii vor fi practic obligaţi să scumpească mărfurile finite (alimentare şi nealimentare) pe care le oferă pieţei, transferând creşterea preţurilor la consumatorul final. Desigur, şi prestatorii de servicii se vor găsi în aceeaşi situaţie.

Mâna de lucru,tot mai scumpă

Datele raportate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că, în cel de-al doilea trimestru din 2008, costurile cu forţa de muncă au crescut, per ansamblu, cu 21,8% faţă de aceeaşi perioadă din2007. Faţă de trimestrul anterior (I/2008), majorarea costurilor a fost de 9,1%.

În această perioadă, cele mai substanţiale scumpiri ale manoperei s-au înregistrat în industria extractivă (+32,6%), în energie (+25,5%), în transporturi şi în telecomunicaţii (+16,7%). Scăderi ale acestui indice s-au înregistrat doar în sectorul bugetar, respectiv în administraţie publică (-0,8%) şi în învăţământ (-0,7%).
Pe de altă parte, statisticile oficiale recente şi evaluările confederaţiilor de angajatori din diverse ramuri arată că România se confruntă cu o lipsă tot mai acută de personal.

Inginerii, maiştrii, constructorii şi alte categorii de persoane, având calificare medie sau înaltă, sunt din ce în ce mai greu de găsit. De aici putem deduce inclusiv că presiunea pentru creşterea salariilor (a cheltuielilor cu forţa de muncă, din punctul de vedere al angajatorilor) va fi la fel de mare şi în viitorul apropiat...

Presiune maximă pe inflaţie

La nivelul producătorilor, costurile salariale înseamnă între 25% şi 40% din total, energia are o pondere de cel puţin 10%, iar costurile cu materia primă înseamnă peste 50%. Foarte puţin mai rămâne pentru dezvoltare şi pentru profit.

Astfel că, atunci când costurile principale (salarii, energie şi materiale) cresc, doar câţiva producători mai pot tăia din profit sau din fondurile de dezvoltare pentru ca preţurile produselor finite să nu crească. Altfel spus, scumpirile vin, în cele mai multe cazuri, imediat după creşterea costurilor, şi asta se întâmplă atât în cazul alimentelor, cât şi al mărfurilor nealimentare.

Or, având în vedere majorările de cost semnalate mai sus, nu putem decât să ne aşteptăm la scumpiri - poate nu tot atât de mari ca în cazul creşterii costurilor - la majoritatea categoriilor de produse. Inflaţia va fi, astfel, supusă unor presiuni suplimentare pe care cu greu le mai pot contracara diversele politici monetare, bugetare sau de altă natură, aplicate de autorităţi.

Contribuţiile la stat, mai mari decât salariile

Datele comunicate ieri de INS devoalează şi un alt fenomen pe care "Adevărul" l-a semnalat în repetate rânduri: presiunea fiscală pe salarii creşte încet, dar sigur. Cheltuielile directe cu forţa de muncă, reprezentând salariile brute acordate angajaţilor, au crescut cu 8,9% în trimestrul al doilea din 2008 faţă de trimestrul anterior, şi cu 21,7% faţă de aceeaşi perioadă din 2007.

În schimb, cheltuielile indirecte, reprezentând diversele contribuţii la fondurile bugetare, au crescut cu 9,7% faţă de trimestrul anterior şi cu 22,2% faţă de aceeaşi perioadă din 2007.

21,8%

- reprezintă creşterea medie a costurilor cu forţa de muncă înregistrată în cel de-al doilea trimestru din 2008, faţă de aceeaşi perioadă din 2007

Topul creşterii costurilor salariale

Industria extractivă (+32,6%)

Energie (+25,5%)

Transporturi (+16,7%)

Intermedieri financiare (+14,5%)

Sănătate (+13,5%)

Industria prelucrătoare (+10,5%)

Construcţii (+7,5%)

Tranzacţii imobiliare (+5,3%)

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite