Costurile de împrumut ale Italiei ating un nou record!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Italia a vândut astăzi obligaţiuni cu scadenţa la trei ani, respectiv 10 ani, la randamente-record de la înfiinţarea zonei euro.

În cadrul licitaţiei de titluri de astăzi au fost vândute foarte bine obligaţiunile suverane cu scadenţa pe termen scurt, vânzările fiind încurajate şi de creşterea randamentelor până la nivelul de 7.89%.

Cu siguranţă nu e atât de rău ca situaţia Germaniei, care nu a reuşit să vândă obligaţiunile pe termen de 10 ani”, a declarat Nick Parsons, director al diviziei de strategie financiară la Banca Naţională a Austriei.
 
Eşecul Germaniei de a vinde obligaţiuni pe 10 ani a speriat groaznic pieţele miercurea trecută. Astfel, cererea de titluri a fost sub media anului, raportul dintre cererea din pieţe şi oferta statului fiind de 1,1%.

Bursele europene au crescut ca urmare a vânzării de obligaţiuni italiene, vânzare la care s-a înregistrat o creştere a cerererii, au declarat analiştii.

Raportul dintre oferta guvernului italian şi cererea din pieţe pentru obligaţiunile cu scadenţa la trei ani s-a ridicat la 1.5%, în timp ce pentru cele cu scadenţa la 10 ani a fost de 1.3%.

"Cererea din pieţe este per total la un nivel dezamăgitor. Nu este la fel de rău ca în ultima perioadă. E probabil mai puţin rău decât ar fi putut fi.Dar este un exerciţiu de imaginaţie foarte, foarte vast să sugerezi că «nu la fel de rău» însemnă ceva apropiat de «bine»”, a declarat Parsons.

Randamentul obligaţiunilor cu scadenţa la trei ani a ajuns la 7,89%, în timp ce randamentele obligaţiunilor cu scadenţa la 10 ani a fost de 7,56%, marcând un nou maxim de la intrarea statului în zona euro.

Italia a atras 7,5 miliarde de euro, aproape suma pe care şi-a propus să o obţină.

„Sunt bani scumpi. Pentru fiecare 100 de euro pe care Italia i-a primit, guvernul va da înapoi 125 sau 126 de euro la data scadentă, peste trei ani. Este o investiţie bună dacă îţi vei primi banii inapoi”, a spus Parsons.

De asemenea, Parsons a declarat că se aşteaptă ca Banca Centrală Europeană (BCE) să fie foarte actvă pe piaţa secundară marţi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite