Costurile aferente deschiderii şi menţinerii unui business plasează România pe locul şapte în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România ocupă locul 49 la nivel mondial, din punct de vedere al uşurinţei cu care îţi poţi desfăşura o afacere, ţinând cont de o serie de variabile, printre care se numără durata

România ocupă locul 49 la nivel mondial, din punct de vedere al uşurinţei cu care îţi poţi desfăşura o afacere, ţinând cont de o serie de variabile, printre care se numără durata înfiinţării unei societăţi comerciale, costurile aferente angajării, dar şi disponibilizării de personal. În acest context, ţara noastră este depăşită de state precum Slovacia, Spania, Franţa, Portugalia sau Israel, însă se află în faţa Cehiei, ţară care ocupă locul 52, dar şi a vecinilor de peste Dunăre, Bulgaria, care se află pe locul 54. România câştigă astfel teren din punct de vedere al mediului investiţional, înregistrând un urcuş de 22 procente, după ce, în 2005, într-un clasament similar, a ocupat locul 71.

În ceea ce priveşte locul pe care ţara noastră îl deţine în regiunea Europei şi Asiei Centrale din punct de vedere al uşurinţei cu care îţi poţi deschide şi manageria un business, aceasta se află pe locul 7, după Lituania, Estonia, Letonia, Armenia, Slovacia şi Georgia, însă înaintea Cehiei, Bulgariei, Sloveniei, Ungariei şi Poloniei. Studiul a fost realizat de site-ul doingbusiness.org, pe baza datelor adunate de la peste 170 de companii din întreaga lume.

11 zile pentru deschiderea unei afaceri

Astfel, în România, deschiderea unei afaceri durează în medie 11 zile, potenţialul investitor având de trecut cinci paşi legislativi. Media numărului de proceduri ce trebuie îndeplinite în zona Europei şi Asiei Centrale este de aproximativ 9, în timp ce numărul mediu de zile până la obţinerea tuturor documentelor necesare este de 33. Cifrele cresc pe măsură ce ne apropiem de regiunea Americii Latine şi Africa, unde deschiderea unui business poate dura până la 60 de zile. Printre ţările cu cel mai ridicat nivel de birocraţie se află Brazilia, unde un eventual investitor trebuie să aştepte în jur de 150 de zile până la punerea pe roate a unei afaceri. O situaţie aparte o constituie Surinamul, unde îţi trebuie în jur de 600 de zile de răbdare pentru a te vedea proprietarul unui business. La polul opus din acest punct de vedere se află Australia, unde două zile sunt suficiente pentru a obţine documentaţia şi a intra în legalitate, dar şi Canada, Danemarca sau Franţa.

Obligaţiile fiscale trag România în jos

Ţara noastră se află însă şi în 2006 printre ţările de la coada clasamentului, din punct de vedere al numărului de taxe ce trebuie achitate către bugetul de stat. Dacă la nivelul anului 2005, România ocupa locul 142, în 2006 ea a reuşit să urce doar până pe locul 131. Potrivit www.doingbusiness.org, numărul de taxe pe care un investitor din ţara noastră trebuie să le plătească se ridică la 89, timpul necesar pentru prepararea documentaţiei necesare şi depunerea acestora fiind de 198 de ore. În Cehia, deşi există obligativitatea îndeplinirii a 14 îndatoriri fiscale, procedurile se dovedesc costisitoare atunci când sunt contabilizate în ore, numărul de ore necesar în acest sens ridicându-se la 930. În Polonia, investitorul trebuie să achite 43 de obligaţii fiscale, în acest sens fiindu-i necesare un număr de 175 de ore.

Numărul tot mai mare de investitori care preferă ţara noastră în vederea punerii bazelor unui business poate fi pusă şi pe seama faptului că sumele aferente procesului de concediere nu sunt deloc ridicate, în comparaţie cu situaţie din alte state ale lumii. Astfel, în România, angajatorul trebuie să suporte plata a trei săptămâni de salariu, în cazul în care ia decizia concedierii angajatului. Totuşi, chiar şi în aceste condiţii, specialiştii în resurse umane consideră că este greu să mai dai afară personal, în contextul în care lipsa forţei de muncă devine un fenomen din ce în ce mai acut. Un investitor polonez trebuie să asigure la concediere plata a 13 săptămâni de salariu, în timp ce unul din Ungaria trebuie să suporte cheltuielile aferente a 34 de săptămâni. Printre ţările cu cele mai ridicate costuri la concediere se numără Argentina, Indonezia, dar şi China.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite