Costurile creditelor pentru nevoi personale ating cote extreme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii continuă să facă împrumuturi pentru nevoi personale, cu toate că dobânzile practicate de bănci la astfel de credite sunt extrem de ridicate. Termenul relativ mic până la

Românii continuă să facă împrumuturi pentru nevoi personale, cu toate că dobânzile practicate de bănci la astfel de credite sunt extrem de ridicate. Termenul relativ mic până la soluţionarea dosarului, lipsa avansului şi a justificării cheltuielilor, sumele mari care pot fi împrumutate reprezintă câteva elemente din oferta tentantă a băncilor pentru astfel de credite. Totul până la costuri, căci dobânzile efective merg până la 24% pe an. Dacă vreţi să vă reamenajaţi locuinţa, să vă cumpăraţi orice - de la haine la bijuterii scumpe până la maşini sau greble - puteţi contracta un credit de nevoi personale, oferit "generos" de bănci. Puteţi alege, după buget, perioade mai mici sau mai mari de creditare, nivelul împrumutului, moneda acestuia şi tipul de dobândă. Dar nu puteţi scăpa de dobânzi şi de comisioane, care umflă binişor preţul împrumutului, fără excepţie la toate băncile. Finanţarea oricărui proiect personal, fără a fi necesară justificarea scopului pentru care au fost împrumutaţi banii, poate însuma cel mult 100.000 de euro. Aceasta este oferită de BCR, care dă posibilitatea contractării unuia din produsele "maxicredit", în lei sau valută, pentru maximum 20 de ani. Creditele, supranumite "de trezorerie", au nevoie de garanţii reale mobiliare sau imobiliare, nefiind însă nevoie de avans. Suma maximă oferită nu poate depăşi valoarea de garanţie a imobilului (construcţie şi/sau teren) ce urmează a fi admis în garanţie sau 90% din valoarea depozitelor colaterale/certificatelor de depozit/titlurilor de stat. BCR oferă gratuit certificatul de asigurare. "Divers extra/super BCR este un alt produs care se adresează satisfacerii nevoilor personale ale împrumutatului, fără a fi nevoie de avans şi de justificarea cheltuielilor. Împrumutul, de cel mult 10.000 euro, se acordă pentru maximum 10 ani. În acest caz, singura garanţie solicitată de bancă este asigurarea de viaţă, care este oferită gratuit de către bancă. Flexicredit de la Raiffeisen Bank, un produs destinat nevoilor personale nenominalizate, prin care se acordă împrumuturi de maximum 10.000 euro, pe o perioadă de la 6 luni la 6 ani. Nu este nevoie de justificarea modului de cheltuire a banilor sau de avans sau girant.
Poţi lua orice, dar costă enorm
"Creditul pentru orice" de la HVB poate fi contractat pentru o perioadă de 5 sau 10 ani, cu sau fără ipotecă. Pentru creditul pe 5 ani fără ipotecă, trebuie să cesionaţi veniturile şi asigurarea de viaţă în favoarea băncii, care va pune gaj pe conturile deschise la HVB. Suma maximă care poate fi împrumutată de la bancă variază de la 1.000 la 10.000 euro (sau echivalentul în RON sau dolari). "Creditul pentru orice cu ipotecă" dă posibilitatea clienţilor să se împrumute pentru perioade mai mari, de la 5 la 10 ani, cu sume cuprinse între 3.000 şi 20.000 de euro. Venitul minim pe care trebuie să-l aveţi pentru un astfel de credit este de 700 RON, iar dacă sunteţi clientul HVB, de 600 RON. "Creditul pentru orice cu ipotecă" oferă posibilitatea de a contracta maximum 100.000 de euro, pe o perioada de cel mult 20 de ani. Se constituie ipotecă de rang I în favoarea băncii pentru un imobil din proprietatea titularului sau a unui terţ, iar asigurarea pe imobil este cesionată în favoarea HVB.
Cine poate fi eligibil
La evaluarea bonităţii solicitantului se are în vedere ca angajamentele totale de plată lunare ale solicitantului şi ale familiei acestuia, (din contractul de credit şi din alte contracte de aceeaşi natură, precum cele de credit, leasing, contracte de cumpărare de bunuri în rate, indiferent de creditor, să reprezinte cel mult 40% din veniturile nete lunare ale solicitantului şi, dupa caz, ale familiei sale. În plus, la acordarea creditelor, angajamentele de plată lunare decurgând din credite de consum, precum şi din alte contracte de natura creditului de consum, indiferent de creditor, nu trebuie să depăşească 30% din veniturile nete ale solicitantului şi, după caz, ale familiei acestuia.Exemple de comisioane
"Creditul pentru orice" HVB-ţiriac* De administrare (lunar la sold):
Ă credite cu ipotecă sau pe 5 ani fără ipotecă - 0,5% pentru RON şi 0,2% pentru EUR sau USD.
Ă credite pe 10 ani fără ipotecă - 0,53% pentru RON şi 0,23% pentru EUR şi USD.
* De acordare:
Ă Fără ipotecă - 3% (minim 60 EUR sau echivalentul în RON sau USD)
Ă Cu ipotecă - 2,5% (minim 250 EUR sau echivalentul în RON sau USD).
* De rambursare anticipată (doar în primii cinci ani) - 2%, minim 150 EUR.
"Expresso standard" - BRD
* Întocmire dosar - 4,9% (minimum 25 RON).
* Gestiune cont - 0,5% pe lunăDobânzi anuale efective la unele bănci comerciale
HVB-ţiriac
* 16,66%, calculată pentru un credit fără garanţie ipotecară, de 15.000 RON, acordat pe o perioadă de 5 ani.* 11,48%, la creditele fără garanţie ipotecară, de 5.000 EUR, pe 5 ani.* 19,49%, la creditele fără garanţie ipotecară, de 35.000 RON, pe 10 ani.* 14,17%, la cr editele fără garanţie ipotecară, de 10.000 EUR, pe 10 ani.* 14,26%, la creditele cu garanţie ipotecară, de 70.000 RON, pe 20 ani.* 9,13%, la creditele cu garanţie ipotecară, de 20.000 EUR, pe 20 ani.
BCR
* 22,8%, la creditele "Divers plus" în lei, pentru împrumuturi pe 5 ani.
* 20,87 %, la creditele "Divers plus" în lei, pentru împrumuturi pe 10 ani.
* 11,5%, la creditele "Divers Super" în euro, pentru împrumuturi pe 5 ani.
* 18,62%, la creditele "Divers Plus" în euro, pe 5 ani.
* 17,5%, la creditele "Divers Plus" în euro, pe 10 ani.
* 22,8 %, la creditele "Divers Extra" în lei, pentru împrumutul de 17.600 RON, pe 5 ani, cu dobândă fixă de 14% pe an.
* 15,54% la "Maxicredit Super" în lei, pentru un împrumut de 100.000 RON pe 5 ani.
* 10,3% la "Maxicredit super" în euro, pe 15 ani.
RAIFFEISEN BANK (calculate la un împrumut pe 3 ani)
* 23,5% , la "Flexicredit" în RON, cu rata dobânzii fixă (de 17,5% pe an), fără asigurare de viaţă.
* 24,45%, la "Flexicredit" (15,9% pe an) în RON cu rata dobânzii fixă, cu asigurare de viaţă.
* 24,96%, la "Flexicredit" în RON cu cu rata dobânzii variabilă.
* 17,54%, la "Flexicredit" în EUR cu rata dobânzii variabilă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite