Corecţia de la SIF-uri s-a generalizat la nivelul bursei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Corecţia preţurilor acţiunilor SIF a continuat şi în cadrul şedinţei bursiere de ieri, însă mult mai agresiv decât în sesiunea de tranzacţionare de marţi."După creşterile spectaculoase

Corecţia preţurilor acţiunilor SIF a continuat şi în cadrul şedinţei bursiere de ieri, însă mult mai agresiv decât în sesiunea de tranzacţionare de marţi.
"După creşterile spectaculoase înregistrate săptămâna trecută de cotaţiile SIF, era de aşteptat să asistăm şi la o corecţie. Nu cred însă că aceasta reprezintă începutul unui trend descendent", a declarat, pentru Adevărul, Alin Brendea, director de tranzacţionare la Prime Transaction.
Scăderile acţiunilor SIF au avut loc pe fondul unor volume foarte mari de tranzacţionare, transferurile cu aceste titluri reprezentând aproape 70% din totalul bursier. Valoarea tranzacţiilor efectuate ieri la Bursa de Valori a fost de 113,9 milioane de lei, cu 25% mai mult decât nivelul consemnat cu o zi în urmă.
"În piaţă, încă de marţi sa văzut că nu mai prea sunt ordine de cumpărare pentru titluri SIF. Ulterior, sa manifestat o tendinţă generală de marcare a profiturilor, ceea ce a condus la scăderea cotaţiilor", precizează Alin Brendea. Cotaţiile SIF au înregistrat scăderi încă din deschiderea şedinţei, însă spre sfârşitul şedinţei trendul descendent sa accentuant. Cea mai mare scădere a fost înregistrată de acţiunile SIF Moldova (SIF2), la închiderea şedinţei, preţul de tranzacţionare înregistrând o scădere de 8,2% faţă de ziua anterioară. Acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Oltenia (SIF5) sau depreciat cu 6,8%, iar titlurile SIF Muntenia (SIF4) au consemnat o scădere cu 6,5%. Cea mai mică corecţie, respectiv 5,7%, a fost înregistrată de titlurile SIF Transilvania (SIF3).
SIFurile au tras în jos şi celelalte acţiuni
Scăderile de la SIFuri sau extins rapid şi la celelalte acţiuni listate, astfel că la finele sesiunii bursiere, indicii BET şi BETC înregistrau scăderi de 3% şi, respectiv, 2,69%. Cei mai afectaţi au fost emitenţii lichizi. Astfel, preţul acţiunilor RRC sa depreciat cu 5,1%, pe fondul unui volum ridicat de tranzacţionare. Au fost transferate peste 24 milioane de acţiuni RRC, în valoare de aproape două milioane de lei.
O lichiditate ridicată a fost înregistrată şi de titlurile TLV, numărul acţiunilor tranzacţionate apropiinduse de opt milioane, valoarea transferurilor perfectate ridicânduse la 8,26 milioane de lei. Cotaţiile TLV sau depreciat ieri cu 3,7%.
Acţiunile companiei Petrom au fost printre cele mai tranzacţionate pe parcursul şedinţei bursiere de ieri. Au fost transferate peste 6,6 milioane de acţiuni, în valoare de aproape patru milioane de lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite