Corâci: FMI a recunoscut că majorarea TVA nu a sporit încasările la buget

0
Publicat:
Ultima actualizare:

FMI consideră că majorarea TVA la 24% nu a dus la o creştere a încasărilor la buget din cauza capacităţii de administrare reduse a Guvernului, a declarat preşedintele UGIR 1903, Cezar Corâci, la finalul discuţiilor cu reprezentanţii Fondului.

"Jeffrey Franks (şeful misiunii FMI în România) a recunoscut că din cauza capacităţii de administrare reduse a Guvernului, majorarea TVA nu a dus la o creştere a încasărilor la buget. Franks a menţionat că şi-ar dori o ţară cu o bază mare de impozitare şi cu o fiscalitate mai redusă, dar se pare că mingea se află în curtea Guvernului, care nefiind în stare să reducă gradul de evziune în toate domeniile, inclusiv pe piaţa forţei de muncă, nu poate relaxa fiscalitatea", a menţionat Corâci.

Preşedintele UGIR 1903 a mai spus că Jeffrey Franks a vrut să facă o glumă şi le-a arătat sindicaliştilor nişte poze prin care a vrut să sugereze trecutul, reprezentat printr-un mineralier răsturnat, prezentul  - un mineralier ruginit - şi viitorul României - o şalupă ultraperformantă, dar mică.

Sindicaliştii nu au gustat gluma, apreciind că "nu vor încăpea toţi românii în ea", a adăugat Corâci.

În ce priveşte modificarea Codului Muncii, Corâci a mai spus că reprezentantul Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM), Guy Ryder, a susţinut în cadrul discuţiilor de miercuri de la Consiliul Economic şi Social că nimeni nu trebuie să considere că modificarea legislaţiei muncii va fi intrument de dezvoltare sau de creştere economică în România, ci dimpotrivă, dacă aceste modificări se vor face fără acordul partenerilor sociali, cu tulburări sociale, asta s-ar putea să aibă un efect pervers şi să ducă la continuarea crizei în România.

La rândul său, Cezar Corâci a precizat că, dacă Guvernul îşi asumă proiectul său de modificare a Codului muncii fără a ţine cont de propunerile partenerilor sociali, există riscul unei manifestări de tipul Mioveni.

O misiune FMI  - CE a început a şaptea evaluare a acordului stand-by, în care se va analiza îndeplinirea obiectivelor stabilite pentru ultimul trimestru din 2010 şi vor fi negociate condiţiile privind un nou acord, de tip preventiv. Vizita se va încheia în data de 8 februarie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite