Copiii, sacrificaţi în numele părinţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile vor să reducă contribuţia actualilor angajaţi la sistemul de pensii private pentru a „salva“ pensionarii cu ştate vechi. Scăderea contribuţiei la pensia privată la 0,5% ar permite reducerea pensiilor de stat cu 12%, în loc de 15%. Merită să fie astfel sacrificaţi peste cinci milioane de actuali angajaţi?

Sindicatele propuneau autorităţilor în urmă cu două săptămâni reducerea contribuţiei la sistemul de pensii administrate privat (Pilonul II) de la 2,5% din salariul brut la 2%.

Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, anunţa însă în urmă cu câteva zile patronatele că modificarea procentului de contribuţie va fi chiar mai amplă şi se va aplica începând cu luna iunie şi până la sfârşitul lui 2011. Mai exact, cota virată lunar în contul de pensii obligatorii să fie diminuată la 0,5%, iar asta pentru a echilibra sectorul de pensii. Ce înseamnă asta? Viitorul a peste cinci milioane de actuali angajaţi să fie sacrificat pentru actualii pensonari.

Potrivit lui Crinu Andănuţ, preşedintele Asociaţiei pentru Pensii Administrate Privat din România (APAPR), o contribuţie redusă cu un punct procentual, pe o durată de cotizare de 30 de ani, va conduce la o pensie cu până la 30% mai mică.

Prea puţini bani

Aplicarea reducerii începând de luna viitoare ar aduce statului până la finele anului aproximativ 750 de milioane de lei (179 de milioane de euro). Dacă luăm în calcul deficitul estimat de 2,5 miliarde de euro la sistemul public de pensii în 2010, suma este nesemnificativă şi acoperă puţin peste 5% din acest minus, spune Cornelia Coman, preşedinte al Consililui de Administraţie al ING Fond de Pensii.

„Este o situaţie de criză, toată lumea se uită disperată peste tot să caute bani. Se încearcă astfel o cârpeală. Câte puţin de colo, de colo", explică consultantul de investiţii Bogdan Baltazar.

Banii colectaţi de stat prin reducerea contribuţiei la 0,5% ar permite autorităţilor să nu mai reducă pensiile cu 15%, ci cu 12%, potrivit calculelor „Adevărul". Astfel, pentru o reducere mai mică a pensiei de stat cu trei puncte procentuale, peste cinci milioane de români care au aderat la sistemul de pensii obligatorii îşi văd acum viitorul ameninţat.

„Decizia va afecta cuantumul viitoarelor pensii ale celor cinci milioane de participanţi la sistem. Practic, actualii salariaţi îşi văd diminuate viitoarele pensii", a spus Mihai Coca-Cozma, directorul general al Alico Pensii, potrivit Mediafax.

Cornelia Coman este de părere că măsura ar amplifica pierderile induse participanţilor prin îngheţarea în 2009 a contribuţiei la 2% şi nerespectarea majorării la 3% în 2010. Potrivit legii, nivelul contribuţiilor virate către Pilonul II creşte cu 0,5 puncte procentuale pe an, de la 2% în 2008 la 6% în 2016. 

Administratorii, ameninţaţi

Cei nouă administratori ai fondurilor de pensii administrate privat sunt nemulţumiţi de decizia anunţată de autorităţi şi spun că, odată cu participanţii, va avea de suferit şi businessul lor.

„Punerea în practică a măsurii de reducere a contribuţiei ne dă peste cap planul de afaceri al companiei", a declarat Besim Jawad, directorul general al Eureko Pensii. Mai mult, Crinu Andănuţ spune că măsura ar putea duce la falimentul unora dintre administratori, dacă acţionarii nu vor putea suplimenta investiţiile.

Contribuţii de 2,63 miliarde de lei

Sistemul de pensii administrat privat (Pilonul II) a fost implementat în toamna lui 2007 şi presupune contribuţii obligatorii pentru persoanele de până în 35 ani şi opţionale pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 35 şi 45 de ani.

În prezent, Pilonul II are 5,026 milioane de participanţi, cu contribuţii brute totale virate în valoare de 2,63 miliarde de lei. Activele nete administrate de fonduri au ajuns la 3,14 miliarde de lei. După doi ani, fondurile de pensii obligatorii au un randament mediu anual de peste 18%.

"Este o situaţie de criză, toată lumea se uită disperată peste tot să caute bani. Se încearcă astfel o cârpeală."
Bogdan Baltazar
consultant de investiţii

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite