Contul de economii, rivalul depozitului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băncile plătesc bonificaţii pentru conturile de economii foarte apropiate de cele pentru depozite. În plus, poţi depune şi retrage banii oricând fără să pierzi dobânda. Impozitul de 16% pentru câştigul din dobânzi la depozite îi va determina pe români să-şi plaseze lichidităţile în conturile de economii, care sunt scutite de taxare.

Odată cu reducerea dobânzii de politică monetară, până la 6,25% în prezent, băncile comerciale au redus semnificativ bonificaţiile oferite pentru depozitele în lei. Unele dobânzi ajung chiar la 4%, în timp ce nivelul maxim nu depăşeşte 8% pe an. În acelaşi timp, unele bănci au menţinut bonificaţii atractive pentru conturile de economii, foarte apropiate de nivelul celor oferite depozitelor la termen.

Emporiki Bank şi Intesa Sanpaolo Bank oferă clienţilor care constituie conturi de economii în lei o dobândă de 7,75% pe an, potrivit portalului financiar Conso.ro. Pentru a deschide contul, Emporiki Bank solicită o sumă minimă iniţială de un leu, iar Intesa Sanpaolo Bank - 40 de lei. Ulterior, clienţii pot depune oricând sume.

Cea de-a treia bancă în topul conturilor de economii, în funcţie, de nivelul bonificaţiei este Millennium Bank, cu o dobândă de 7,5% pe an. Banca solicită însă o sumă minimă iniţială de 300 de lei. Şi ING Bank oferă 7,5% pe an pentru economiile mai mici de un milion de lei.

Fără impozit

Banca Comercială Carpatica oferă la „Contul curent bonificat" o dobândă de 6,75% pe an pentru sume de până la 10.000 de lei, respectiv 7,25% pentru sume cuprinse între 10.000 şi 20.000 de lei şi 7,75% pentru economii mai mari de 20.000 de lei.

Conturile de economii prezintă mai multe caracteristici ce ar putea să-i determine pe români să-şi plaseze resursele într-un astfel de produs.În primul rând, impunerea unui impozit de 16% pentru câştigul obţinut din dobânzile la depozitele la termen, măsură impusă de autorităţi în planul de austeritate, va diminua bonificaţia obţinută printr-un astfel de plasament.

Conturile de economii sunt însă scutite de această taxare. În plus, în cazul acestui tip de plasament, dobânda se virează lunar sau trimestrial, are opţiune automată de capitalizare şi nu există scadenţă, perioada de economisire putând fi prelungită oricât. Pentru conturile de economii, depunerile şi retragerile se pot efectua oricând, fără să afecteze nivelul dobânzii.

Totuşi, unele bănci comerciale condiţionează acordarea dobânzii printr-o anumită perioadă minimă de economisire. Atunci când aleg un produs de economisire, clienţii trebuie să fie atenţi la comisioanele percepute de bănci, întrucât acestea pot diminua câştigul obţinut în ciuda unei dobânzi atractive.

Majoritatea instituţiilor bancare percep comision pentru retragerea de numerar ce poate ajunge până la 0,5% din sold. De asemenea, se percepe taxă lunară pentru administrare sau comision iniţial pentru deschiderea contului.

Depozitele în lei, în uşoară creştere

Depozitele în lei ale populaţiei au crescut în aprilie cu 1,8% faţă de luna precedentă, până la 63,18 miliarde de lei. Faţă de aceeaşi lună a anului trecut, soldul depozitelor a crescut cu 7,9%.

Top cinci conturi de economii în lei

Banca    Dobândă   (% pe an)

Emporiki Bank 7,75

Intesa Sanpaolo 7,75

Millennium Bank 7,5

ING Bank 7,5

Banca Comercială Carpatica 6,75*

*) pentru sume de până la 10.000 de lei

Sursa: conso.ro

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite