Controlul averilor, o amnistie fiscală indirectă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consultanţii în taxe şi impozite spun că cei care îşi declară averile începând cu 1 ianuarie 2011 nu vor mai putea fi traşi la răspundere de Fisc pentru veniturile nedeclarate înainte de această dată. Autorităţile instituie o amnistie fiscală de la 1 ianuarie 2011, numai că, potrivit experţilor, o fac fără să aplice o taxă, aşa cum a făcut Italia.

Legea privind controlul averilor este, potrivit consultanţilor fiscali, una de bun augur din punctul de vedere al unificării fiscale. Dar punerea ei în practică poate fi dificilă, în condiţiile în care normele de aplicare nu au fost încă publicate. Fără acestea, oricum ar privi noua lege, experţii în taxe şi impozite spun că statul instituie, în mod indirect, o amnistie fiscală. Din păcate, aceasta a fost abordată - în state ca Italia - ca o măsură anticriză şi asumată din punct de vedere politic. În România, premeditat sau fără să intuiască efectele, guvernanţii o aplică fără să primească nimic în schimb.

Momentul zero

Legea privind controlul averilor se va aplica de la 1 ianuarie 2011, în sensul că acesta este momentul zero de la care se va face verificarea veniturilor celor mai bogaţi români, potrivit reprezentanţilor Ministerului Finanţelor Publice (MFP). „Vom verifica veniturile de la 1 ianuarie 2011 la 31 decembrie 2011. Din păcate, suntem limitaţi la 1 ianuarie 2011, dar asta nu înseamnă că nu am făcut totuşi un pas înainte", recunoştea secretarul de stat în MFP, Dan Lazăr, la începutul lunii februarie. Ieri, în cadrul forumului de fiscalitate TaxEU, oficialul preciza că primele controale pe această lege vor fi făcute în 2012.

Consultanţii fiscali au arătat în cadrul aceluiaşi eveniment că averea obţinută înainte de acest moment zero scapă de prevederile legii, cel puţin dacă se află în termenul de prescriere de cinci ani. Potrivit lui Marius Ionescu, partener la casa de avocatură Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP), legea se referă la veniturile din 2011, fără să spună nimic despre cheltuieli. Astfel, cel care cheltuieşte în acest an 500 de lei, dar a avut venituri de 100 de lei poate invoca surse anterioare momentului zero, respectiv 1 ianuarie 2011. Iar dacă aceste venituri anterioare nu au fost declarate, Fiscul nu poate face nicio impunere. „Este nevoie de o declaraţie de patrimoniu, dar sursa acestuia nu e obligatoriu să fie justificată. E o amnistie fiscală indirectă", a arătat Ionescu.

Detalii tehnice

Ce spun autorităţile? „Nu s-a făcut o amnistie fiscală. Aceasta presupune legiferarea veniturilor ilicite, ceea ce noi nu facem. Licitul şi ilicitul îl vor stabili cei de la Parchet", a mai spus Lazăr. Cu alte cuvinte, va reveni în sarcina acestei instituţii să demonstreze evaziunea, dar în termenul de prescripţie de zece ani. „Dacă tu nu ai declarat nimic, ANAF nu are ce să controleze. Procedura asta poate deveni posibilă de la 1 ianuarie 2011", a mai spus Ionescu.

La rândul său, avocatul Dan Dascălu a atenţionat că declaraţia de patrimoniu nu poate fi depusă doar de o anumită categorie de persoane - cum ar fi demnitarii - , ci de toţi cei care încasează venituri de orice formă. „Altfel, declaraţia ar deveni neconstituţională şi discriminatorie. Or, dreptul european are principii foarte clare în această privinţă", a spus Dascălu.   

Autorităţile au anunţat, iniţial, că la sfârşitul acestei luni vor fi gata normele de aplicare a ordonanţei privind veniturile nedeclarate ale persoanelor fizice, adoptată de Guvern la sfârşitul anului trecut. Actul normativ îi vizează doar pe cei ale căror venituri reale depăşesc cu cel puţin 50.000 de lei sumele declarate la Fisc sau dacă diferenţa dintre cele două sume este mai mare de 10%.

"Declaraţia de patrimoniu nu poate fi depusă doar de o anumită categorie de persoane, pentru că ar fi neconstituţional."
Dan Dascălu partener D&B

"Este nevoie de o declaraţie de patrimoniu, dar sursa acestuia nu e obligatoriu să fie justificată. E o amnistie fiscală indirectă."
Marius Ionescu partener NNDKP

"Nu s-a făcut o amnistie fiscală. Aceasta presupune legiferarea veniturilor ilicite."
Dan Lazăr secretar de stat MFP

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite