Contribuţia României la bugetul european, stabilită prin simularea încasărilor din TVA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi autorităţile se angajaseră să armonizeze legislaţia privind TVA cu un an înainte de data aderării, deoarece pe baza TVA încasată se stabileşte contribuţia României la bugetul

Deşi autorităţile se angajaseră să armonizeze legislaţia privind TVA cu un an înainte de data aderării, deoarece pe baza TVA încasată se stabileşte contribuţia României la bugetul european, amânarea adoptării Codului Fiscal a dat peste cap bunele intenţii. Conform d-lui Ion Busuioc, director în Ministerul Finanţelor, la Direcţia generală legislaţie impozite indirecte, contribuţia României se va stabili în urma unei simulări privind încasările statului din TVA. Este interesant de urmărit cum vor reuşi autorităţile să simuleze, în acest an - în condiţiile unei legislaţii neschimbate -, o situaţie viitoare, cu o legislaţie pe TVA complet nouă, care se va aplica de la 1 ianuarie 2007.
Livrările şi achiziţiile intracomunitare - raportate lunar
Capitolul privind TVA va fi înlocuit integral. Cele mai importante prevederi se referă la regimul tranzitoriu care se va aplica de la data aderării şi va conduce la modificări importante în organizarea evidenţelor operatorilor economici şi a fiscului. Datorită desfiinţării barierelor vamale, importul şi exportul de bunuri în relaţia cu ţările membre sunt înlocuite cu livrările şi achiziţiile intracomunitare de bunuri. Pe lângă decontul de TVA, care se va depune ca şi până acum, operatorii vor depune lunar, la fisc, o declaraţie privind achiziţiile sau livrările de bunuri intracomunitare. Apar "transferul" şi "non-transferul" pentru bunurile plasate în alt stat membru în vederea prelucrării, reparării sau vânzării în alt stat.
Investiţiile imobiliare ale agenţilor economici, avantajate
Alte modificări privesc ajustarea dreptului de deducere a TVA. De exemplu, investiţiile imobiliare ale agenţilor economici vor avea drept de deducere a TVA pentru 20 de ani, în loc de 5 ani cât prevedea legislaţia de până acum. Pentru producătorii agricoli se elimină scutirea de TVA de până acum, în schimb cei care cumpără de la producătorii agricoli vor vira o parte din TVA-ul datorat producătorilor agricoli, iar diferenţa, până la 19%, statului. Se modifică modul de calcul al TVA pentru obiectele de artă şi de colecţie, bunuri second hand, vândute prin licitaţii publice, pentru aurul pentru investiţii, modificări care urmăresc taxarea numai a câştigului din tranzacţii.
Străinii care vor cumpăra bunuri din România vor trebui să primească TVA-ul la punctele de frontieră, în porturi, aeroporturi, autorităţile urmând nu numai să organizeze aceste birouri, dar să dezvolte şi legislaţia corespondentă.
Se elimină scutirile de TVA pentru bursele de mărfuri şi medicii veterinari
Se elimină scutirile de taxă neconforme, şi anume: pentru operaţiunile finanţate din fonduri nerambursabile acordate de organisme internaţionale sau guverne străine, pentru bursele de mărfuri, pentru îngrijirile medicale veterinare, pentru transportul fluvial al localnicilor în Delta Dunării şi pe relaţiile Orşova-Moldova Nouă, Brăila - Hârşova, Galaţi - Grindu. Se elimină scutirea cu drept de deducere a construcţiei de biserici şi scutirea de TVA pentru activitatea de cercetare-dezvoltare şi inovare.
Scutiri noi pentru meditaţii şi serviciile poştale publice
Se introduc noi scutiri de TVA permise de directivele europene, precum: scutiri de TVA pentru livrările de construcţii care nu sunt considerate noi, precum şi livrarea de terenuri, pentru prestările de servicii efectuate de către serviciile publice poştale, pentru lecţiile date cu titlu profesional de către cadrele didactice în sprijinul învăţământului şcolar sau universitar.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite