Contractul de asociere a Cuprom cu Moldomin şi Cuprumin, bun de semnat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Ministerului Economiei susţin că runda finală a negocierilor va avea loc săptămâna viitoare Cuprom SA România are toate şansele de a se asocia şi cu Moldomin şi

Reprezentanţii Ministerului Economiei susţin că runda finală a negocierilor va avea loc săptămâna viitoare

Cuprom SA România are toate şansele de a se asocia şi cu Moldomin şi Cuprumin din România, chiar dacă negocierile pentru încheierea contractelor de cooperare cu cele două mine au fost prelungite până săptămâna viitoare. Tot atunci vor fi semnate, cel mai probabil, şi contractele. Situaţia financiară a Moldomin şi Cuprumin este în acest moment precară, minele fiind închise, iar salariaţii disponibilizaţi.

Un consorţiu de firme din care face parte Cuprom, Energo Mineral şi Ipronef negociază cu Ministerul Economiei şi Comerţului contracte de cooperare cu firmele miniere Cuprumin Abrud şi Moldomin Moldova Nouă. "Astăzi (n.r.- ieri) este ultima zi de negociere.Până în prezent, solicitările noastre au rămas fără răspuns. Este ciudat cum în Serbia a existat voinţă politică pentru vânzarea minelor aflate într-o situaţie similară, iar în România minele se închid", a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, Horia Simu, preşedintele Consiliului de Administraţie al Cuprom.

Marţi, runda finală de negocieri

Contactaţi telefonic, oficiali ai Ministerului Economiei şi Comerţului ne-au precizat că negocierile au fost prelungite, iar, din punctul lor de vedere, contractul este în măsură a fi semnat. "Negocierile au fost prelungite până marti (n.r.- 20 martie), când Comisia de negociere de la Cuprumin şi Moldomin se va întruni la ora 13.00 pentru negocieri cu reprezentanţii Cuprom, moment în care va fi luată şi decizia. Din punctul de vedere al MEC, contractul este în măsură a fi semnat", a declarat ieri pentru Adevărul, Cosmin Popescu, secretar de stat în MEC.

Deşi nu a oferit prea multe amănunte referitoare la negocierile de ieri, vicepreşedintele Cuprom, Horia Pitulea a precizat că aşteaptă runda finală. "Urmează ca săptămâna viitoare să ne punem de acord şi să revizuim împreună forma finală a contractului", a precizat Pitulea. Potrivit acestuia, negocierile pentru asocierea cu Moldomin şi Cuprumin au fost stopate anul trecut, în decembrie, dar au fost reluate la începutul acestei luni.

Ambele companii miniere se află într-o situaţie financiară dificilă, activitatea fiind în acest moment oprită, iar salariaţii, disponibilizaţi. În februarie, Cuprom a anunţat că investiţiile prevăzute pentru Moldomin şi Cuprumin sunt de 150 de milioane de dolari. Compania a solicitat tot atunci MEC garantarea continuării licenţelor Moldomin şi Cuprumin, pentru accesul la minereuri. Potrivit legislaţiei în vigoare, în cazul societătilor datoare, creditorii pot solicita ridicarea licenţelor. Cuprom susţine că a propus MEC să aprobe cumpărarea activelor miniere ale Cuprumin şi Moldomin şi preluarea licenţelor de exploatare.

Preluarea RTB Bor, finalizată până în iulie

Cuprom SA România, unul dintre cei mai mari producători de cupru electrolitic, sârmă laminată, trefilată şi conductoare emailate din Europa de Est, a semnat pe 5 martie a.c. contractul de preluare a RTB Bor, din Serbia, în ura unor negocieri care au durat aproape 2 luni. Potrivit reprezentanţilor companiei româneşti, finalizarea tranzacţiei şi preluarea activelor urmează să aibă loc în termen de 120 de zile de la semnare, respectiv până la începutul lunii iulie a.c. Preţul pentru activele fixe a fost agreat prin contractul de privatizare semnat cu autorităţile sârbe la 400 de milioane de dolari , iar pentru cele curente va fi stabilit în urma unei evaluări.

Firma românească s-a angajat prin contractul de privatizare să realizeze investiţii de 200 de milioane de dolari, în următorii patru ani. Autorităţile sârbe au vândut cele trei divizii principale ale RTB Bor, incluzând minele de cupru Bor şi Majdanpek şi o divizie de extragere a curului din minereu, pprecum şi o fabrică de separare a mineralelor. RTB Bor se află într-o situaţie similară cu cea a minelor româneşti amintite, înregistrând datorii de 500 de milioane de dolari.

Forma finală a contractelor, finalizată până luni

Potrivit unor informaţii suplimentare referitoare la negocierile de ieri, solicitate de Adevărul, MEC a precizat că formele de contract de cooperare vor fi definitivate de către comisiile de negociere până luni, 19 martie a.c. "Avand în vedere expirarea termenului de valabilitate a ofertei, Comisia a fost de acord cu prelungirea acestuia până la data de 23 martie", explică MEC, precizând totodată comisiile de negociere şi ofertantul se vor întruni e 20 martie a.c.

Este ciudat cum în Serbia a existat voinţă politică pentru vânzarea minelor aflate într-o situaţie similară, iar în România minele se închid
Horia Simu
preşedintele Consiliului de Administraţie al Cuprom

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite