Contractele de credit noi, în culpă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băncile nu respectă nici noile condiţiile de creditare, decise prin Legea 288/2010, relevă un control al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) desfăşurat în luna februarie. Astfel, verificările au arătat că băncile continuă să încalce legislaţia în mai multe privinţe.

De exemplu, instituţiile financiare impun încă clienţilor să-şi asigure bunurile cumpărate cu anumite societăţi agreate. Şi în ceea ce priveşte comisioanele, lucrurile nu stau tocmai bine: cel de analiză este perceput ca procent din valoarea creditului şi nu ca sumă fixă, cum este legal, iar cel de administrare este calculat invers, ceea ce este tot în afara legii. Băncile au mai inventat pentru noile contracte o taxă „de recuperare şi executare silită în valoare de 500 de lei", pentru situaţia în care demarează aceste proceduri. În plus, obligă ilegal consumatorii să răspundă în maximum 15 zile la notificările prin care propun modificarea condiţiilor contractuale.

Abuzuri cu sănătatea şi starea civilă

Raportul ANPC aduce şi exemple de clauze abuzive. Unele dintre ele sunt cele care stabilesc că „orice modificare negativă a situaţiei financiare a împrumutatului" sau "orice eveniment care, în opinia băncii, poate afecta capacitatea împrumutatului de a-şi respecta obligaţiile contractuale" sunt cazuri de culpă ale clientului.

Mai mult, consumatorii sunt obligaţi să informeze banca în termen de 10 zile despre „orice modificare a stării civile sau a stării de sănătate", fără să se precizeze despre ce schimbări ale stării de sănătate este vorba. Inspectorii de la protecţia consumatorului atrag atenţia că sunt abuzive şi precizările din contracte potrivit cărora acestea conţin "clauze complete, clare şi uşor de înţeles... şi că acestea au făcut obiectul negocierii directe". Unul din sfaturile ANPC către consumatori este că aceştia au dreptul să aleagă între două grafice de rambursare, unul cu rate egale şi celălalt cu rate descrescătoare. 

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite