Contractele cu „băieţii deştepţi“ pot deveni benefice, spune ministrul Economiei, Ion Ariton

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hidroelectrica ar putea avea mai mult  de câştigat dacă menţine contractele cu „băieţii deştepţi“ şi creşte preţurile, susţine ministrul Economiei, Ion Ariton, într-un interviu pentru ziarul „Adevărul“.

De mai bine de cinci ani, opinia publică, presa şi chiar preşedintele Traian Băsescu blamează relaţia dintre Hidroelectrica şi traderii de energie, numiţi „băieţi deştepţi", care cumpără electricitate la preţuri mai mici decât media pieţei, prin contracte pe termen lung negociate direct.

În urmă cu o săptămână, Hidroelectrica le-a trimis acestor clienţi notificări privind intenţia de reziliere a contractelor „la primul termen posibil" înaintea expirării lor în 2018.

Însă aceste contracte pot deveni benefice pentru Hidroelectrica, susţine ministrul Economiei, Ion Ariton, într-un interviu acordat ziarului „Adevărul".

Penalităţi uriaşe

El a explicat faptul că rezilierea lor unilaterală este extrem de dificilă, având în vedere penalităţile uriaşe pe care ar trebui să le plătească Hidroelectrica.

„Sunt companii care pot să renunţe la aceste contracte, dar sunt şi unii care nu vor, şi atunci Justiţia va fi cea care va putea să lămurească lucrurile. Clauzele contractuale ne duc la costuri ridicate. Este o situaţie complicată. Am făcut o analiză la cât s-ar ridica penalităţile, pentru că, dacă nu am fi făcut, am fi luat anumite decizii...", a spus ministrul, refuzând să precizeze concret la ce valoare s-ar ridica aceste penalităţi.

Întrebat dacă România îşi permite plata acestora, el a răspuns: „Noi trebuie să ne respectăm contractele. Le-am moştenit şi trebuie să le respectăm. Dacă găsim fisuri sau clauze ori înţelegere, bine. Dacă nu, ştim foarte bine, indiferent pe ce funcţie ai fi, imixtiunea în Justiţie nu are rost".

Prin negociere se pot găsi alte soluţii

Totodată, întrebat dacă aceste contracte sunt considerate păguboase din cauza preţului mic, Ariton a punctat: „Eu am o teorie a mea, personală, despre aceste preţuri: cele reglementate şi cele din contracte. Încercăm să ţinem un echilibru, cel puţin eu încerc să ţin un echilibru din acest punct de vedere şi voi discuta cu directorul Hidroelectrica în această seară (marţi - n.r.), să văd în ce fază sunt".

Ministrul s-a referit la negocierile care au loc în această perioadă pentru preţul din 2012.

„Dacă sunt contracte bine făcute, pe care nu ai cum să le ataci, penalităţile ar fi mult mai costisitoare decât ce se întâmplă. Şi atunci trebuie să vedem ce putem face. Dacă am rezilia contractul ar fi un cost, dar dacă ajungem la un dialog cu dânşii, adică partenerii să discute, să crească preţul şi să scadă cantităţile... Deci mai sunt modalităţi de a soluţiona problema, nu neapărat ca aceste contracte să fie închise sau reziliate, dacă la un moment dat, pentru mine, Hidroelectrica, contractul respectiv este un contract benefic", a explicat Ariton.

El a adăugat că Hidroelectrica, aşa ca orice producător, are nevoie de o piaţă stabilă. „Important e cum te vinzi. Or Hidroelectrica poate negocia. Şi asta aşteptăm. Perioada asta (de secetă - n.r.) i-a obligat să înveţe să negocieze. Forţa majoră n-a fost dorită nici de unii, nici de alţii. Şi, oricum, cred că atâta cât au vorbit în perioada aceasta între ei, n-au vorbit de când au contractele. Înainte ştiţi cum era, nu ştiai contractul, nu ştiai persoana, era totul o nebuloasă. Dar încet, încet, lucrurile trebuie să devină transparente, pentru că sunt parteneri într-un contract şi trebuie să dialogheze", a mai spus ministrul.

Referitor la contractul dintre Hidroelectrica şi ArcelorMittal, care expiră zilele următoare, Ariton a precizat că producătorul hidro nu mai are energie suficientă pentru a încheia un nou contract pentru 2012 cu uzina din Galaţi. Aceasta deoarece producţia Hidroelectrica a fost redusă cu mai mult de jumătate din cauza secetei.

Întrebat de unde va lua Mittal energie anul viitor, ministrul a răspuns: „Asta e marea problemă. Noi o să încercăm să producem cât mai multă, pentru a fi energie pe piaţă. Iar dacă se poate şi mai ieftină, e şi mai bine, dar în condiţiile date, când Hidroelectrica funcţionează la 30-40% din capacitate, asta e. Trebuie găsite soluţii alternative. O să abordăm discuţii şi cu colegii de la Nuclearelectrica, şi cu cei din Oltenia. Nu avem încotro", a arătat oficialul ministerial.

Pelerinaj la minister pentru curent ieftin

El a dezvăluit faptul că şi alte companii vin la minister pentru a cere energie ieftină, nu doar Alro şi ArcelorMittal, dar fără să nominalizeze pe cineva.

„Presa vorbeşte în ultima perioadă doar de doi agenţi. Dar să ştiţi că la mine aici la minister vin mai mulţi şi ei toţi se consideră mari consumatori şi trebuie să-i tratăm pe toţi la fel. Aş face o clasificare a lor, mai ales acum în situaţie de criză. Aceştia sunt kilowaţii/oră şi acestea sunt necesităţile. Tu ai nevoie de atât, tu atât, tu atât. Stând la masă cu toată lumea, poţi negocia să vedem cum putem trece împreună această perioadă grea, pentru că nu putem singuri. Dacă rezolv problema unuia dintre ei - găsim o formă legală, nu discutăm de altceva - nu cred că ar fi corect pentru ceilalţi, pentru că şi ceilalţi sunt consumatori", a completat Ariton.

El a mai spus că o astfel de analiză trebuie făcută şi în ceea ce priveşte marii consumatori de gaze, având în vedere solicitările lui Ioan Niculae, proprietarul InterAgro, de a primi gaze ieftine pentru cele şase combinate de îngrăşăminte chimice ale sale.

Ariton a atras atenţia că, în această perioadă, exporturile din România pot avea de suferit din cauza deteriorării economice din ţările vecine, iar în acest caz autorităţile de la Bucureşti trebuie să ia măsuri pentru a sprijini exportatorii.

„Va trebui să fim atenţi ce facem pe plan local. Cei care au produs la noi mă gândesc că vor fi foarte atenţi unde vor produce în perioada următoare, în situaţia în care criza se va accentua. Tebuie să analizăm, şi atunci nu trebuie demolat totul, ci văzut limpede, transparent, puse toate datele pe masă, analizate. Nu avem încotro", a mai spus Ariton.

Parlamentul ne aduce infringement

Ariton spune că legea votată recent de Parlament, prin care este interzis exportul de gaze, va determina Comisia Europeană să declanşeze procedura de infringement împotriva României. El a criticat iniţiativa deputatului Iulian Iancu, precizând că oricum exportul gazelor era imposibil din lipsa unei conducte.

Gazprom se pregăteşte să producă energie la noi

Referitor la relaţia cu ruşii, Ariton a precizat că, în urma celor două discuţii avute cu conducerea Gazprom, gigantul rus şi-a arătat disponibilitatea de a aduce gaze în România în mod direct, însă doar pentru termocentralele în care va fi asociat. În prezent, România importă gaze de la Gazprom prin doi intermediari, WIEE şi Imex Oil. „În acest sens, am avut două întâlniri cu preşedintele Gazprom, Alexei Miller.

Prima, în octombrie 2010, la Bucureşti, iar a doua în octombrie 2011 la Moscova. În urma disuţiilor, partea rusă a acceptat să livreze gaze direct către România pentru companii care produc energie pe bază de gaze naturale în care este asociat şi Gazprom", a arătat ministrul. În urmă cu două luni, oficialii Gazprom Neft, divizia petrolieră a gigantului rus, au venit la Bucureşti pentru o întâlnire cu premierul Emil Boc şi mai multe autorităţi din domeniul energetic.

Ruşii au arătat că vor să cumpere benzinării în România şi chiar să construiască unele noi. Totodată, ei au mai precizat că sunt interesaţi şi de alte investiţii în sectorul energetic, precum extracţia de hidrocarburi şi construirea de centrale electrice.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite