Contractele de ipotecă în format electronic ar putea intra în vigoare şi în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Măsurile europene din sistemul notarial, care funcţionează deja în toate statele membre, vor fi aplicate şi în România, ca urmare a aderării ţării noastre la UE. "Cea mai importantă

Măsurile europene din sistemul notarial, care funcţionează deja în toate statele membre, vor fi aplicate şi în România, ca urmare a aderării ţării noastre la UE.

"Cea mai importantă măsură care funcţionează deja în UE este reţeaua europeană de testamente", a declarat, la sfârşitul săptămânii trecute, la Bruxelles, preşedintele Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România (UNNPR), Viorel Mănescu, cu ocazia unei ceremonii care a marcat aderarea Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România (UNNPR) la Consiliul Notariatelor din Uniunea Europeană (CNUE). Astfel, dacă un belgian face un testament în România, documentul va intra imediat în reţeaua europeană, putând fi consultat din orice colţ al Uniunii. Potrivit preşedintelui UNNPR, în UE funcţionează în acest moment o "carte verde" a succesorilor, iar, de la sfârşitul verii, vor intra în vigoare şi certificate europene de moştenitor şi contracte de ipotecă, în format electronic. "În Franţa, spre exemplu, contractele de ipotecă funcţionează de sute de ani. La noi însă a existat o sincopă în perioada comunistă, când au fost expropriate proprietăţile şi bunurile, iar acum lucrurile încep să revină la normal", spune Mănescu. Potrivit acestuia, în curând se va aplica şi în România semnătura electronică în formă calificată, recunoscută în justiţie, dar a cărei implementare nu s-a făcut deocamdată, deoarece presupune costuri foarte mari. "Acest tip de semnătură, extrem de utilă în domeniul afacerilor, va fi implementat cu forţe proprii, graţie sprijinului notariatelor din Franţa", a apreciat Mănescu. Sistemul notarial din România, format în acest moment din 1.200 de birouri, este complet informatizat, la UNNPR existând, potrivit preşedintelui Mănescu, un terminal care poate introduce, continuu, datele de la nivel naţional în sistemul european. Potrivit unei iniţiative legislative - adoptată deja de unele state membre, dar contestată de altele - condiţia naţionalităţii nu mai este obligatorie pentru a deschide un cabinet notarial. Întrebat dacă aderarea la UE ar putea avea şi efecte nedorite asupra notarilor români, prin deschiderea de către străini a unor cabinete în România, Ion Codescu, secretar de stat în Ministerul Justiţiei, apreciază că acest pericol nu există.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite